Τα μεγαλύτερα deals, αυτά δηλαδή που ξεπερνούν σε αξία τα 10 δισ. ευρώ, έχουν γίνει στους κλάδους των τραπεζών, των καπνών, του λιανικού ( κυρίως αγγλικού ) εμπορίου, των κατασκευτών, των media, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της ακίνητης περιουσάις. Από την αρχή του έτους τα deals που έχουν ολοκληρώθεί ή που εκρεμμούν αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ κι εέσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν το 2007 καταλήξει να είναι μία ακόμη χρονιά ρεκόρ. Οσο ανεβάινει η αξία των deals τόσο ανεβαίνει και το μεγεθός τους. Φέτος, το μέσο deal αγγίζει τα 9,1 δισ. ευρω, όταν το διάστημα 2001-2006 δεν ξεπερνούσε τα 4,3 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται, η τάση για μεγάλα deals θα συνεχιστεί καθώς οι εξαγορές μεγαλύτερων εταιρειών οι οποίες συνήθως έχουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές κερδών, είναι περισσότερο ( οικονομικά ) λογική.
H κινητικότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι επίσης εντονότατη και στον υπόλοιπο κόσμο, με την αξία των deals διεθνώς ήδη να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, το μίσο περίπου της αξίας των 4,06 ρισ. δολαρίων των συνολικών συμφωνιών του 2006. Ενας σημαντικότατος οδηγός αυτής της κινητικότητας είναι οι private equity εταιρείες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 15-20% του συνόλου των deals. Αυτές οι εταιρείες δεν κυνηγούν πλέον μικρούς στόχους αλλά έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Εποχικοί παράγοντες μπορεί να επιβραδύνουν τους ρυθμούς που συνηθίσαμε τελευταία στο μέτωπο των συμφωνιών, όμως σύμφωνα με την Citigroup, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμου διαστήματος είναι εκρηκτικές.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται στον έντονο χορό των deals, o πιο σημαντικός των οποίων είναι η απο-μετοχοποιήση. Υπάρχει σημαντική ευκαιρία για arbitrage μεταξύ του κόστους χρέους και του κόστους ιδίων κεφαλαίων. Το κόστος χρέους στην Ευρώπη φτάνει το 5,6% ενώ το κόστος ιδίων κεφαλαίων αγγίζει το 6,4%. Η χρησιμοποίηση χρέους για αγορά μετοχών άρα έχει λογική αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες όπου οι αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και αυξάνεται και το μέσο μέγεθος των deals στην Ευρώπη.
Ενας επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η εταιρική ρευστότητα. Ο συνδυασμός ισχυρών ισολογισμών και δυναμικών ταμειακών ροών, έχει δόσει την δύναμη σε πολλές επιχειρήσεις να προχωρούν σε συμφωνίες.
Η παρουσία των private equity εταιρειών στο ευρωπαϊκό σκηνικό των deals επίσης προσφέρει σημαντική στήριξη για την συνέχιση αυτής της έντονης κινητικότητας. Οι εταιρείες αυτές συγκέντρωσαν 400 δισ. δολάρια για εξαγορές το 2006 και αναμένεται ανάλογη επιτυχία και το 2007.
Ομως, μία καινούργια πηγή που αναμένεται να γίνει όσο καθοριστικές είναι και οι private equity εταιρείες στον ρυθμό των deals, είνaι αυτό που αποκαλe;I η Citigroup « νέο χρήμα». Το «νεό χρήμα» είναι οι επενδυτές που προέρχονται κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές οι οποίοι δεν υπήρξαν παραδοσικά αγοραστές ευρωπαϊκών μετοχών. Το τελευταίο διάστημα τα deals του «νέου χρήματος» συμπεριλαμβάνουν επενδυτές από την Μέση Ανατολή οι οποίοι εξαγόρασαν ποδοστά σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η HSBC, η Sainsbury, η Corus που εξαγοράσθηκε 100% από την ινδική Tata Steel καθώς και Standard Chartered της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος έγινε η Tamasek της Σιγκαπούρης.
Οι «νέοι» αυτοί επενδυτές, η αύξηση της όρεξης για ρίσκο, οι φθηνές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και η νομισματική διαφοροποίηση αναμένεται να κρατήσουν υψηλά τους ρυθμούς των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη. Οι «νέοι» επενδυτές συνήθως τοποθετούνταν στις αγορές των ομολόγων των ώριμων αγορών όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως κοιτούν περισσότερο στα δυτικά της χρηματιστηριακής Ευρώπης. Τα πλεονάσματα στους λογαρισμού; τρεχουσών συναλλαγών τα οποία έχουν αυξηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια και παρέχουν στους νεόυς αυτούς επενδυτές με πλεονάζοντα κεφάλαια, τους ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο να τοποθετηθούν στις ώριμες χρηματιστηρικές αγορές της Ευρώπης οι οποίες προσφέρουν σημαντική ελκυστικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr