Η εθνοσυνέλευση επίσης πέρασε κι ένα νομοσχέδιο, στο οποίο κανένα κόμμα δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση, και στην ουσία καθιστά πιο περίπλοκο και δύσκολο να ψηφίσει ο λαός ανεξάρτητους υποψήφιους. Αυτή η φωτογραφική- διάταξη έχει ως στόχο το Κουρδικό κόμμα (DTP) που σκοπεύει να κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους με απώτερο στόχο να υπερβεί το όριο του 10% που χρειάζεται για να εισέλθει ένα κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Μετά την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του ακραιφνούς κεμαλιστή και απερχομένου Προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Ο Σεζέρ έχει στην ουσία τρεις επιλογές: να εγκρίνει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ανοίγοντας το δρόμο για την μετεκλογική κυριαρχία του ΑΚΡ, να στείλει το νομοσχέδιο πίσω στην Εθνοσυνέλευση για αλλαγές και τροποποιήσεις ( οι οποίες δεν πρόκειται πάντως να γίνουν) ή να καλέσει δημοφήφισμα (όπως του δίνει τη δυνατότητα το Σύνταγμα), το οποίο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του τουρκικού συντάγματος, 120 ημέρες μετά τη δημοσίευση των μεταρρυθμίσεων στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το ρεαλιστικό σενάριο υποδεικνύει ότι ο Σεζέρ δεν πρόκειται να εγκρίνει τις αλλαγές που προώθησαν βιαστικά τα δύο κόμματα λίγες μόνος εβδομάδες πριν τη λήξη της θητείας του. Αν μπορεί να διακινδυνέψει κανείς μια πρόβλεψη, η στήλη θεωρεί ότι ο Σεζέρ θα δηλώσει ότι τέτοιες ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις απαιτούν εκτεταμένο δημόσιο διάλογο και διαβουλεύσεις και με το σκεπτικό αυτό θα αρνηθεί να τις εγκρίνει.
Ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται λοιπόν να περιμένει μέχρι το τέλος της περιόδου των 15 ημερών που έχει στη διάθεσή του για να εξετάσει τις αλλαγές στο νομοσχέδιο και να γυρίσει το νόμο πίσω στη Βουλή (ή τουλάχιστον τα άρθρα που έχουν σχέση με την προεδρική εκλογή). Εάν η βουλή επιστρέψει το κείμενο του νομοσχεδίου χωρίς αλλαγές, ο Σεζέρ δεν μπορεί και πάλι να αρνηθεί να το επικυρώσει αλλά μπορεί να το θέσει σε δημοψήφισμα. Η κίνηση αυτή θα καταστήσει στην πράξη ανενεργά τα σχέδια του ΑΚΡ για διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 22 Ιουλίου, καθώς η λύση του δημοψηφίσματος απαιτεί χρονικό ορίζοντα 120 ημερών, που ξεπερνά κατά πολύ τις 70 ημέρες που αναμένονται οι εκλογές.
Το σενάριο αυτό, που είναι και το πιθανότερο, θα θέσει σε δοκιμασία και πάλι την αποφασιστικότητα του συνασπισμού ΑΚΡ και ΑΝΑΡ να επιμείνει στο πέρασμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς η αποφασιστικότητα του κεμαλικού μπλοκ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πρόβλημα είναι ότι η διελκυστίνδα που θα διεξαχθεί ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές, με αφορμή το πέρασμα των μεταρρυθμίσεων, εάν και οι δύο πλευρές μείνουν ανυποχώρητες, ενδέχεται να προκαλέσει εκ νέου ένταση μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου, που μπορεί να πάλι άκομψα να θελήσει να στηρίξει «με το ζόρι» το κεμαλικό πολιτικό μπλοκ και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της αστάθειας αλλά και την ανάφλεξη μιας νεάς κρίσης.
Μάνος Ρούσσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr