Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν «υπερ-κύκλο» (super cycle), έναν κύκλο τιμών αγαθών που είναι υψηλός, τόσο σε διάρκεια όσο και μέγεθος. Ο «υπερ-κύκλος» στα αγαθά δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο, αλλά είναι κάτι το σπάνιο. Υπήρξαν έξι «υπερ-κύκλοι» τα τελευταία 250 χρόνια, ένας ανά γενιά. Αυτοί προκαλούνται συνήθως από δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, όπως ήταν η ευρωπαϊκή βιομηχανική επανάσταση.
«Πιστεύουμε», αναφέρει η BlackRock, ότι «η ισχυρή ανάπτυξη και η εκβιομηχάνιση που επικρατούν σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, θα αποδειχτούν εξίσου σημαντικές με τα συμβάντα που προκάλεσαν τους προηγούμενους «υπερ-κύκλους». Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη, σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για τη ζήτηση αγαθών παραμένει ισχυρή.
Σήμερα, τα αποθέματα πολλών μετάλλων βρίσκονται στα κατώτατα επίπεδα της δεκαετίας, οι αναλογίες τιμής/κέρδους των περισσότερων βασικών μετοχών είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, και οι διοικήσεις των εταιριών επιστρέφουν στους μετόχους πλεονάζοντα κεφάλαια σε επίπεδα ρεκόρ. Πιστεύουμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ ελκυστικά για τους επενδυτές.
Παρόμοια βασικά οικονομικά μεγέθη επικρατούν και στον κλάδο του χρυσού. Η ανανεωμένη ζήτηση κοσμημάτων, η αύξηση της ζήτησης χρυσού από τους επενδυτές, η μείωση της παραγωγής των χρυσωρυχείων και η δυνατότητα που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας να αυξήσουν την έκθεσή τους σε χρυσό με σκοπό τη διασπορά κινδύνου σε σχέση με τις συμμετοχές τους σε Δολάρια ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανόν να στηρίξουν την άνοδο των τιμών του χρυσού».
Ο Evy Hambro, Διαχειριστής του MLIIF World Mining Fund και World Gold Fund της BlackRock εξηγεί:
«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για επενδύσεις στον κλάδο των φυσικών πόρων είναι θετικές και οι πρόσφατες βραχυπρόθεσμες κινήσεις έχουν καταστήσει τις αποτιμήσεις ακόμη πιο ελκυστικές. Η εύκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, η ταχεία αύξηση του κόστους των νέων έργων, οι ισχυροί ισολογισμοί και η έλλειψη ευκαιριών για οργανική ανάπτυξη είναι κάτι το κοινό και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου μπορούν να ανθήσουν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές. Την περσινή χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών στον μεταλλευτικό κλάδο, και πρέπει να αναμένουμε τη συνέχιση αυτών των τάσεων κατά το 2007».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr