Μέσα σ' αυτό το διαταραγμένο διεθνές σκηνικό, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δύο κεντρικά στοιχήματα για το 2019. Τις (εθνικές) εκλογές και το πότε θα γίνουν, αλλά και τις εξελίξεις στις τράπεζες, με τη λύση που θα παρουσιάζουν τα NPEs.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, όποτε προκηρυχτούν εκλογές, η αγορά έχει να... δώσει σημαντική κίνηση, καθώς θα προεξοφληθεί η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και ο ερχομός μιας κυβέρνησης που – όπως και να 'χει – είναι φιλικότερη προς τις επενδύσεις, τις αγορές, τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά, στην ουσία, είναι ακόμη πολύ πιεσμένη, ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στα χαμηλά δυόμισι ετών, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είναι εξαϋλωμένος. Περιθώρια (πολύ μεγάλης) αντίδρασης υπάρχουν και είναι δεδομένα, πάντα βεβαίως υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει πτωτική... καταιγίδα και πανικός στις διεθνείς αγορές.
Τι λένε τρεις παράγοντες της αγοράς για το 2019
Ηλ. Ζαχαράκης: Λύση στις τράπεζες και εκλογές οι δύο καταλύτες του 2019
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, πιστεύει πως για να αλλάξει ευρύτερα η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και να υπάρξει σοβαρή διαμόρφωση momentum, δύο είναι οι καταλύτες «κλειδιά»:
- Να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των τραπεζών
- Να γίνουν εκλογές, ώστε να αλλάξει η πολιτική για τις επενδύσεις.
Πιο αναλυτικά, στην εκτίμησή του για το 2019 επισημαίνει:
«Το 2019 είναι εκλογική χρονιά. Η χρονιά έχει αρκετές πιθανότητες να δοκιμάσει να προεξοφλήσει αλλαγή πολιτικής, η οποία μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της ανάπτυξης. Στα αρνητικά είναι ότι η χώρα δεν μπορεί τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία να δανειστεί με ανεκτό επιτόκιο στις αγορές.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι επενδυτές να αισθανθούν ασφάλεια και σταθερότητα στην οικονομία, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, θα πρέπει να δοθεί μία πολύ πιο μόνιμη λύση στον τραπεζικό κλάδο και όχι απλές ασπιρίνες που δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτό θα συμβεί αναγκαστικά με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στο 2019.
Ο τραπεζικός κλάδος και τα χαμηλά επιτόκια σε συνεργασία με πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις, μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και να κάνουν τη διαφορά στην ανάπτυξη. Ένας σημαντικός φόβος είναι τι θα συμβεί αν ξεκινήσει ένας καινούργιος κύκλος κρίσης στις ξένες αγορές. Είναι δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση θα επηρεαστούμε. Πάντως, αν συμβούν τα παραπάνω, μπορούμε να κινηθούμε κόντρα στο ρεύμα, όπως κόντρα κινηθήκαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, όταν οι αγορές ανέβαιναν.
Το 2019 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει μία πιο στιβαρή ανάκαμψη της οικονομίας, από την στιγμή που το μόνο που μας μένει είναι να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουμε συμφωνήσει και δεν έχουμε εφαρμόσει. Ήδη βλέπουμε πως κάποιες εταιρείες έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν και να μεγαλώσουν μέσα στην κρίση και μάλιστα με ακριβό κόστος χρήματος σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.
Αν τα επιτόκια κινηθούν πτωτικά και οι τράπεζες αρχίσουν να λειτουργούν για την δουλεία που είναι φτιαγμένες να κάνουν, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στο Χ.Α. για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και την υπόλοιπη αγορά. Μένει να δούμε επιτέλους την κορωνίδα των επενδύσεων που λέγεται Ελληνικό να ξεκινάει, μιας και θα είναι το έργο αυτό που θα αλλάξει την ψυχολογία και θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις.
Τουρισμός, ενέργεια και τρόφιμα είναι οι κλάδοι που φαίνεται να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία και για το 2019, ενώ φαίνεται να ετοιμάζεται ήδη και ο κατασκευαστικός κλάδος για την επόμενη μέρα.
Πάντως κατά τη γνώμη μου, δεν έχει τόσο αξία να εστιάζουμε στην πορεία του Γ.Δ. όσο στην επιλογή καλών, ποιοτικών μετοχών. Υπάρχουν μετοχές με εξαιρετικές αποδόσεις ασχέτως της εικόνας του Γ.Δ. όπως οι Motor Oil, Jumbo, Κρι Κρι κ.α., όπως υπάρχουν και μετοχές με διαχρονικά άριστη μερισματική απόδοση, όπως ΟΠΑΠ, Autohellas, ΕΧΑΕ κ.α.».
Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Κόκκινα δάνεια, έξοδος στις αγορές και εκλογές
«Με πολλά ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες που η εξέλιξη τους θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομική και χρηματιστηριακή πορεία της χώρας ξεκινά το 2019.
Τα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος στις αγορές ομολόγων είναι τα βασικά θέματα σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Βεβαίως, ο κύριος καταλύτης είναι οι κοινοβουλευτικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019.
Τα σενάρια θέλουν τον Μάρτιο και τον Μάιο ως μήνες με αυξημένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αναμονή επομένως θα είναι κυρίαρχη έως την στιγμή της προκήρυξης των εκλογών, ενώ η επόμενη ημέρα θα αποτιμήσει τους συσχετισμούς και την δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας πλήρους τετραετούς θητείας.
Τεχνικά, για την αναίρεση του πτωτικού σήματος, απαιτείται η υπέρβαση των 720 μονάδων ενδεχομένως σε βάθος χρόνου, λόγω της κατερχόμενης πορείας του ΚΜΟ -200 ημερών, με το κομβικό σημείο να βρίσκεται κοντά στις 700 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε μια πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το πτωτικό κανάλι τιμών που ξεκινάει από τον Μάιο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα δείχνει μια συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 και μετά, η οποία σε κάθε νέα βύθιση του Γ.Δ. χάνει σε δυναμική καθώς οι συναλλαγές που την υποστηρίζουν μειώνονται.
Το ανοδικό περιθώριο εύκολα μπορεί να πληρώσει τιμές κοντά στις 900 μονάδες, αυτό ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας συναλλακτικής δυναμικής. Στο αρνητικό σενάριο η περιοχή των χαμηλών του 2016 (420 μονάδες) είναι η έσχατη ζώνη στήριξης, με πρώτο ενδιάμεσο στάδιο τις 520 μονάδες».
Ν. Χρυσοχοΐδης: Εκλογές και ξένες αγορές το «κλειδιά» του 2019
Προβληματισμένος έως και απαισιόδοξος δηλώνει για το 2019 ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ. Στέκεται σε τρεις κρίσιμους παράγοντες αβεβαιότητας που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους. Πιο αναλυτικά, αναφέρει:
«Υπάρχουν τρεις ισχυροί παράγοντες αβεβαιότητας που θα επηρεάσουν το επενδυτικό προφίλ του Χ.Α. και ευρύτερα της χώρας.
- Έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οπότε τίποτα σοβαρό δεν προχωράει, κανένας δεν μπορεί να πάρει σημαντικές και ρηξικέλευθες αποφάσεις.
- Οι διεθνείς αγορές - χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί ευκρινώς αν έχουν γυρίσει σε bear market – είναι σε φάση διόρθωσης, κάτι που νομοτελειακά επηρεάζει αρνητικά και την ελληνική αγορά.
- Η Ευρωζώνη έχει σημαντικά προβλήματα με κυρίαρχο την Ιταλία και τη διαχείριση αυτής της κρίσης, ενώ ένα επιπλέον δομικό πρόβλημα είναι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Εκ των πραγμάτων, το 2019 είναι “φορτωμένο” με πολλά και οι ενδείξεις δεν είναι καλές. Οπότε δεν είμαι αισιόδοξος για το έτος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν το 60% με 65% του ημερήσιου τζίρου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό σημαίνει πως όταν στις πρωτογενείς και ισχυρές θέσεις τους στις μεγάλες αγορές που δραστηριοποιούνται αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε ασφαλώς οι θέσεις τους στις μικρότερες – περιφερειακές - αγορές όπως η ελληνική περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ρευστοποιούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είμαι αισιόδοξος για το 2019».
Από το περιοδικό Reporter που κυκλοφόρησε με το Πρώτο Θέμα στις 30 Δεκεμβρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr