Η Motorola, η Nestle, η Ericson, η Volkswagen, η Opel είναι μερικές μόνο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες από ό,τι φαίνεται, «έπιασαν» νωρίς το νόημα και είδαν την Κίνα ως τη χώρα των μεγάλων ευκαιριών.
Αμφιβάλλουμε, ωστόσο, ότι ο Τενγκ είχε προβλέψει ότι η χώρα του θα εξελισσόταν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία θα «τάραττε» τα ύδατα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και ότι τα κάθε λογής προϊόντα με την ετικέτα «made in china» θα γίνονταν διεθνώς γνωστά, φτάνοντας σε κάθε γωνιά της γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει πάνω της το ενδιαφέρον χιλιάδων επιχειρήσεων από το εξωτερικό, οι οποίες «βρίσκουν» στη χώρα των 1,3 δισ ανθρώπων με τη σύγχρονη βιομηχανική οικονομία και την ραγδαία αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την «ευκαιρία» της ζωής τους.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η εντεινόμενη απήχηση της χώρας σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οφείλεται αφενός στον αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και αφετέρου στη δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς καταναλωτών με μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω διερεύνησης.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, η Κίνα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, που αξίζει να την εξετάσει κανείς από πολλές οπτικές γωνίες.
Για τους αγοραστές, η Κίνα μπορεί να αποτελέσει τον προμηθευτή μεγάλης ποικιλίας ποιοτικών προϊόντων, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Είναι κύριος παραγωγός υφασμάτων, ενδυμάτων και υποδημάτων, τροφίμων μεγάλης γκάμας, μηχανημάτων, μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων, χημικών πρώτων υλών, παιχνιδιών, αθλητικών ειδών και χειροτεχνημάτων, μεταξύ πολλών άλλων προϊόντων. Οι επιχειρήσεις της είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν παραγγελίες από το πιο μικρό είδος ως το πιο μεγάλο.
Οι εμπορευόμενοι πάλι, θα διαπιστώσουν ότι η Κίνα έχει ανάγκη από ευρεία σειρά αγροτικών και βιομηχανικών πρώτων υλών, ενδιάμεσων εξαρτημάτων και ειδικών αντικειμένων για να καλύψουν την ραγδαία επεκτεινόμενη βιομηχανία της. Τόσο για την αναβάθμιση της βιομηχανίας της, όσο και για τα αναπτυξιακά πλάνα του μεγάλου δημόσιου τομέα της απαιτούνται υλικά, τεχνογνωσία και εισροές υπηρεσιών. Επιπλέον, οι ακόμα μικρές αλλά αυξανόμενες απαιτήσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων πιθανών καταναλωτών της Κίνας, προσφέρουν την ευκαιρία για εισαγωγή αγαθών ,στην υπό γέννηση καταναλωτική αγορά της χώρας.
Για τους κατασκευαστές, η Κίνα παρέχει πληθώρα αρκετά ως πολύ ικανού εργαπκού δυναμικού στους προαναφερθέντες τομείς αλλά και σε πολλούς άλλους.Πέρα από το χαμηλό κόστος παραγωγής και τις ταχέως βελτιούμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η Κίνα δημιουργεί ποικίλες εγκαταστάσεις ειδικευμένης παραγωγής. Η αναπτυσσόμενη υποδομή και οι αυξανόμενες δυνατότητες της ΛΔΚ προσφέρουν την -ανταγωνιστική από πλευράς τιμής- βάση για την ικανοποίηση πολλών και διαφόρων εκπηγαζόντων αναγκών.
Για τους επενδυτές, η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία του ανοίγματος συμπληρωματικών τομέων στην οικονομία της, που πριν ήταν μη προσβάσιμοι στους ξένους, συμπεριλαμβανομένων τομέων της αναπτυσσόμενης εγχώριας αγοράς της και τομέων που άπτονται της παροχής υπηρεσιών και των οικονομικών. Ενθαρρύνει ιδιαίτερα την συμμετοχή ξένων στις υψηλής τεχνολογίας βιομηχανίες της.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Economist», προβλέπεται ότι την επόμενη πενταετία η Κίναθα απορροφήσει περίπου 57,6 δισ δολάρια ΗΠΑ από ξένες επενδύσεις ήτοι 6,5% σε παγκόσμιο σύνολο. Η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 συμβάλλουν σημαντικά στις παραπάνω προβλέψεις.
Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν πως με την επικείμενη απελευθέρωση σημαντικών τομέων, όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και οι εξαγωγές, στην Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα της Ασίας θα παραμείνει ο πιο ελκυστικός προορισμός για επένδυση χρημάτων από τις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας, το 91 % από τις 160 επιχειρήσεις των ΗΠΑ που έχουν επενδύσει στην Κίνα, εκφράζουν την αισιοδοξία τους όσον αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr