Η χρεοκοπία της Χατζηκρανιώτη
Η απόφαση μίας μικρής εταιρίας που απασχολεί 28 εργαζομένους, με έδρα τον Τύρναβο Λάρισας της αλευροβιομηχανίας <Χατζηκρανιώτη> να αιτηθεί είσοδο στο άρθρο 106β για να προστατευθεί από τους πιστωτές της λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών της δείχνει ακριβώς την εικόνα που θα παρακολουθήσουμε το 2019 για τις 30 περίπου εισηγμένες που είναι στην διακεκαυμένη ζώνη μεταξύ χρεοκοπίας και αναζήτησης αγοραστή για να μην οδηγηθούν στην πτώχευση.
Αυτές οι εισηγμένες εταιρίες που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο στα τέλη της δεκαετίας του 90 και συνέπεσε η εισαγωγή τους στα χρόνια της σπατάλης και του άφρονα πλουτισμού των βασικών μετόχων τους που δεν ενίσχυσαν τις εταιρίες τους αλλά κοίταξαν την προσωπική τους πρόοδο αποτελούν τα «επιχειρηματικά ζόμπι», παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες πιστωτικών διευκολύνσεων που έγιναν την τελευταία τριετία. Σ’ αυτές πρέπει να προσθέσουμε και όσες πτώχευσαν την τελευταία πενταετία με δικαστικές αποφάσεις.
Πως οι εταιρίες-ζόμπι καταστρέφουν το οικοσύστημα των υγιών εταιριών
Οι εταιρίες-ζόμπι έχουν την τάση να καταστρέφουν κεφάλαια, να εξαφανίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να εξαντλούν τις πιστώσεις της αγοράς. Είναι υπερχρεωμένες εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία αξιοποιούνται μερικώς, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται, υπονομεύουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και αφαιμάσσουν κεφάλαια από άλλες εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται.
Οπως έχει υπολογισθεί εάν έστω για μία ημέρα αναστέλλονταν η ύπαρξη των ζομπι, θα γινόταν σοβαρή ανακατάταξη έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η υπάρχουσα ζήτηση από τις εναπομένουσες εταιρείες. Αυτό με τη σειρά του θα έδινε ώθηση στις εταιρείες αυτές και σε ολόκληρους κλάδους, προσθέτοντας ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις.
Ο ενάρετος κύκλος μετά την εξαφάνιση των ζόμπι θα τροφοδοτηθεί από την αυξανόμενη ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε βελτιωμένη κερδοφορία.
Η αναγνώριση αυτών των εταιριών με παγιδευμένο δανεισμό και η διαχείριση των πολυετών-ζόμπι αποτελούν τη βασική πρόκληση, αφού οι εκκαθαρίσεις εταιρειών, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι δείκτες πραγματικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινούνται έως τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μεγάλος ο αριθμός των εταιριών-ζόμπι στην Ελληνική οικονομία
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιριών-ζόμπι, όμως τα συστήματα των τραπεζών ακόμα, σε μεγάλο βαθμό, επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση νέων δανείων και όχι στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες που απαιτούνται ώστε να γίνουν αξιολογήσεις και να αποφασισθούν οριστικές λύσεις για την χρεοκοπία μίας εταιρίας αφού δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης είναι περιορισμένα, ελλιπή ή και ανακριβή.
Γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν γρήγορες λύσεις μετά 10 χρόνια ύφεσης
Το κυριότερο πρόβλημα είναι σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις εταιριών-ζόμπι εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες στα εταιρικά δάνεια, με διαφορετικές προβλέψεις και διαφορετικές εγγυήσεις στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο, κάνοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων πολύ δύσκολη, ενώ οι αξίες των εξασφαλίσεων, κυρίως αν είναι ακίνητα, έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της πολυετούς ύφεσης κι έτσι προστίθεται ακόμα ένα εμπόδιο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πόσο υπολογίζεται ο τζίρος των εταιριών-ζόμπι
Πάνω από 15 δισ ευρώ είναι ο τζίρος που απομυζούν από την αγορά ο-ι εταιρίες ζόμπι. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η εκκαθάριση τότε αναμένεται να πολλοί κλάδοι να ωφεληθούν περισσότερο.
Πρόκειται για κλάδους όπως η ελαφριά βιομηχανία, οι κατασκευές, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, καθώς και το λιανεμπόριο εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσουν έντονη δυναμική ανάπτυξης, ενώ εξ αυτών η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, το λιανεμπόριο, η εμπορία καυσίμων και η υγεία θα αλλάξουν σημαντικά ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr