Δε θα ήταν υπερβολή αν επισημαίναμε ότι το Χ.Α. βιώνει από την… ανάποδη, την υπερβολή και τη φρενίτιδα των νέων εισαγωγών της περιόδου 1998 έως 2003. Τότε που μπήκαν στο Χ.Α. κοντά στις 200 εταιρείες μέσα σε ελάχιστα χρόνια!
Τώρα, εδώ και χρόνια, υπάρχει αποψίλωση. Η αφορμή για να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση αυτή είναι ασφαλώς η τρανταχτή αποχώρηση από την Ελλάδα (αλλαγή έδρας) του ομίλου Τιτάν, παρ’ ότι βεβαίως, όταν ολοκληρωθούν οι εισαγωγές σε Βέλγιο και Παρίσι, θα επανενταχθτεί στο ελληνικό χρηματιστήριο ξανά η μετοχή. Όπως έγινε και με τις Coca Cola HBC αλλά και Viohalco.
Πάντως, η γενική αλήθεια, είναι ότι το ταμπλό την τελευταία 15τία… αδυνατίζει και «φτωχαίνει». Σε αξία, επιλογές, αλλά και κύρος. Δεκάδες καλές εταιρείες έχουν αποχωρήσει, χωρίς να αντικατασταθούν από νέες αντίστοιχες περιπτώσεις. Θυμίζουμε ότι κάποτε, στο ταμπλό του Χ.Α. υπήρχαν τέσσερις τσιμεντοβιομηχανίες, Χαλκίδα, Χάλυψ, Ηρακλής και Τιτάν.
Στον προθάλαμο για αποχώρηση είναι έξι ακόμη εταιρείες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Σύντομα, εκτός ταμπλό θα βρίσκονται οι Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Nexans, Μινωικές Γραμμές και Υγεία. Από τις 370 εισηγμένες του 2003 – 2005, πλέον οι εισηγμένες είναι λιγότερες από 190, πολλές εκ των οποίων… υπολειτουργούν. Ζημιογόνες, χαμηλή διασπορά, επιτήρηση κ.λπ.
Εμβληματικές αποχωρήσεις χωρίς αντικατάσταση
Κυριότερες αποχωρήσεις από το ταμπλό του Χ.Α. την τελευταία 15ετία είναι μετοχές εταιρειών όπως Παπαστράτος, Vodafone, Κωτσόβολος, AB Βασιλόπουλος, Hyatt, Ρόκας, Notos Com, Δέλτα Πληροφορική, Cosmote, Γερμανός, Everest, Ελαΐς- Uniliver, Chipita, Δέλτα Γάλατος, Crown Ελλάς, Goody’s, Μπάρμπα Στάθης κ.α.
Εξ αυτών βεβαίως, κάποιες έκαναν έμμεση αποχώρηση, καθώς η μετοχή βγήκε από το ταμπλό αλλά προσχώρησαν μέσω συγχώνευσης σε εισηγμένο όμιλο, όπως έγινε με τις περιπτώσεις Cosmote – Γερμανού στον ΟΤΕ ή στις Δέλτα Γάλατος, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης στη MIG.
Ασφαλώς, η αποχώρηση εταιρειών από χρηματιστήρια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, λαμβάνει χώρα παντού, ενώ οι αγορές πλέον είναι συγκοινωνούντα δοχεία, οπότε πολλές εταιρείες εισάγουν σε άλλες αγορές τις μετοχές τους. Όμως, αυτό που προβληματίζει με την ελληνική αγορά, είναι ότι δεν υπάρχει νέο «αίμα», πλην από κάποιες σποραδικές περιπτώσεις, κυρίως από το χώρο των ΑΕΕΑΠ που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr