Ποιες εισηγμένες έχουν αποχωρήσει από το ΧΑ από την αρχή της χρονιάς
Μέχρι σήμερα σε πορεία εξόδου από το Χρηματιστήριο είναι η κατασκευαστική εταιρία <Αθηνά> και η εταιρία καλλυντικών <Κορρές>. Ακολουθεί και τρίτη εισηγμένη εταιρία η <Αιολική Επενδύσεων> η οποία είναι εισηγμένη από το 1993 και θα διαγραφεί οριστικά αφού η γενική συνέλευση των μετόχων έλαβε την απόφαση του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Συνεπώς μέχρι τη λήξη του 2018 θα έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο συνολικά 7 μετοχές, επίδοση που δεν πρόκειται να προσεγγίσει την επίδοση του 2017 όταν είχαν διαγραφεί συνολικά 19 μετοχές. Βέβαια οι πληροφορίες του reporter αναφέρουν ότι πολλές από τις 21 εταιρίες που είναι σε πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης θα επιθυμούσαν να διαγραφούν από το Χρηματιστήριο αλλά δεν έχει υπάρξει τρόπος να αποζημιωθούν οι χιλιάδες κατεστραμμένοι μέτοχοι.
Αποχωρούν οι υγιείς επιχειρήσεις στερώντας φήμη και κεφαλαιοποίηση από το Χρηματιστήριο
Το δυσάρεστο για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι αποχωρούν καλές εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες άντεξαν στην κρίση διότι στηρίχθηκαν στην εξαγωγική τους πορεία.
Ενώ, από την άλλη, παραμένουν επιχειρήσεις που είναι σε οικονομικό μαρασμό και δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1999 έως σήμερα έχουν διαγραφεί 245 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών εξωστρεφείς επιχειρήσεις όπως ήταν η Kleemann Hellas, η Μάρμαρα Κυριακίδης. Πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός, αν συνυπολογίσουμε ότι από το 1999 έως και το 2017 έχουν εισαχθεί 178 εταιρείες. Ταυτόχρονα, όμως, το Χρηματιστήριο έγινε φτωχότερο σε φήμη και κεφαλαιοποίηση, καθώς έχουν απομείνει μόλις 3 εισηγμένες (ΟΤΕ, Μινωικές Γραμμές, Nexans) που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, όταν το 2001 η Αθήνα συγκέντρωνε 15 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η τελευταία έξοδος θυγατρικής πολυεθνικής αφορούσε την ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Γιατί παρατηρείται μαζική έξοδος εισηγμένων από το ΧΑ τα τελευταία 21 χρόνια
Ουσιαστικά, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μαζική έξοδο εταιρειών που ελέγχονταν από ξένα κεφάλαια. Ο πρώτος λόγος είναι η πολιτική των μητρικών εταιρειών. Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιλέγουν να διατηρούν μόνο τη μητρική εταιρεία σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης και όχι σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η Αθήνα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του Χ.Α., ευνόησαν την υποβολή δημόσιων προτάσεων από τους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το χαμηλό κόστος και απέκτησαν το 100% των θυγατρικών τους με πολύ χαμηλότερο τίμημα, συγκριτικά με την αξία των εταιρειών που είχαν πρωτοεισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Τα παραδείγματα Παπαστράτος-Ρhilip Μorris, Vodafone-Ρanafon-Vodafone UΚ, Κωτσόβολος-Dixons, Ιnteramerican-Εureko, Παυλίδης-Κraft Foods είναι ενδεικτικά.
Με την έξοδο από το Χρηματιστήριο οι παραπάνω εισηγμένες και όσες είχαν προηγηθεί εξοικονομούν τα έξοδα παραμονής στο Χ.Α. (συνδρομές, τμήμα μετόχων, πληροφοριακά δελτία, ετήσιες συνελεύσεις κ.ά.) και, το κυριότερο, ως βασικοί και μοναδικοί μέτοχοι απολαμβάνουν το σύνολο του μερίσματος αφού στην πλειονότητά τους οι θυγατρικές στην Ελλάδα είναι αποδοτικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr