Πιο αναλυτικά, ο ΟΤΕ επηρεάζει τη διαμόρφωση του Γ.Δ. σε ποσοστό 11,03%, έναντι 10,53% της leader Coca Cola HBC. Τούτο γίνεται διότι μοναδικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη δεν είναι (ξερά) η αποτίμηση, αλλά στη στάθμιση που κάνει η ΕΧΑΕ λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως το free float.
Η Alpha Bank, παρ' ότι βρίσκεται στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 9,98% καθώς «ζυγίζεται» με στάθμιση 89%, ενώ η Εθνική, παρ' ότι δεν υπολείπεται πολύ από την Alpha Bank (2,840 δισ. ευρώ έναντι 2.508 δισ. ευρώ) εντούτοις επηρεάζει το δείκτη μόλις κατά 5,22%!
Πρόκειται για ένα από τα παράδοξα αυτού του συστήματος, καθώς η εμπορευσιμότητα, οι όγκοι και οι τζίροι της Εθνικής είναι ασύγκριτα υψηλότεροι από κάθε άλλη τραπεζική μετοχή. Από κοντά και η Motor Oil που επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 4,97%, ο ΟΠΑΠ (παρ' ότι τρίτος σε αποτίμηση) επηρεάζει το δείκτη σε ποσοστό 4,96%, ενώ η Jumbo σε ποσοστό 4,74%.
Η Μυτιληναίος επηρεάζει το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 4,66%, η Eurobank 4,56%, η Τιτάν σε ποσοστό 4,54% και η Πειραιώς 4,44%. Χαμηλά τα ΕΛΠΕ καθώς επηρεάζουν το Γ.Δ. μόλις 2,54% με στάθμιση μόλις 20% λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας, η ΓΕΚ Τέρνα επίσης 2,54% με στάθμιση 80%, η Grivalia Properties 2,50% κ.ο.κ.
Άλλαξε προ πενταετίας ο υπολογισμός του Γενικού Δείκτη
Θυμίζουμε ότι ο τρόπος υπολογισμού και στάθμισης μετοχών που επηρεάζουν το Γ.Δ. άλλαξε προ πενταετίας, ήτοι τον Ιούνιο του 2013. Ο λόγος που τότε ήταν επιτακτική η αλλαγή, ήταν ότι με μοναδικό στοιχείο «μέτρησης» την κεφαλαιοποίηση, κάποιες μετοχές όριζαν το Γ.Δ. στο στρεβλό ποσοστό του 15% ή 20%!
Ήταν μια κοινή απαίτηση της αγοράς για πολύ καιρό, δεδομένου ότι λόγω της υπερβολικά μεγάλης επιρροής της Coca Cola HBC που έφτασε αρχές του 2013 να «ελέγχει» το Γ.Δ. έως και 27%, πλέον ο κεντρικός δείκτης δεν αντιπροσώπευε ούτε απεικόνιζε δίκαια την αγορά.
Ένα blue chip με περιορισμένη – σε σχέση με την υπερβολική του βαρύτητα – εμπορευσιμότητα αλλά και μικρό σχετικά free float, στρέβλωνε σχεδόν ολοκληρωτικά την εικόνα της αγοράς, «χειραγωγώντας» μάλιστα κατά το δοκούν το Γενικό Δείκτη.
Έτσι, με απόφαση της διοίκησης του Χ.Α. από τις 3 Ιουνίου 2013 μπήκε και η παράμετρος του free float – πέρα από την κεφαλαιοποίηση – διορθώνοντας την εικόνα, καθιστώντας σαφώς πιο «δημοκρατικό» και αντιπροσωπευτικό της πορείας της αγοράς το Γενικό Δείκτη.
Οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τη MiFID
Οι αλλαγές αυτές στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη ήταν μια θεσμική υποχρέωση του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς ήταν οδηγία της MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) για όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άλλωστε, τότε ήταν που ήταν άκρως επιβεβλημένες οι αλλαγές, καθώς λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που είχαν κάνει οι τράπεζες, οδηγήθηκαν (τότε) σε… αστρονομικές αποτιμήσεις, τέτοιες αλλοίωναν εκ νέου την εικόνα της αγοράς, με την Εθνική να φτάνει να επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 25% έως 28%!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr