Την Διάσκεψη άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΝΑ κ. Βασίλης Ν. Τακάς ο οποίος ευχαρίστησε την Σερβική Ρυθμιστική Αρχή που φιλοξένησε την εκδήλωση ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές το οποίο αποδεικνύεται και από την ευρεία και σε υψηλό επίπεδο συμμετοχή των Προέδρων των Ρυθμιστικών Αρχών αλλά και από την παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμφώνου Σταθερότητας στην Διάσκεψη.
Παράλληλα ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το έργο του ΙΝΑ για το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια συντόνισε τον διάλογο μεταξύ των Πρόεδρων. Η κ. Δέσποινα Αναστασιάδου, Διευθύντρια του ΙΝΑ παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας ΙΝΑ, και έκανε τον απολογισμό των σχετικών δράσεων για θέματα εκπαίδευσης στις Τηλεπικοινωνίες αφού η Ακαδημία ΙΝΑ αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο Αριστείας του προγράμματος Κέντρα Αριστείας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) ενώ συζητήθηκε οσχεδιασμός των δραστηριοτήτων για το υπόλοιπο του 2007 και το 2008 με τους επικεφαλής των Ρυθμιστικών Αρχών. Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών στις χώρες της περιοχής αποτέλεσαν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη διάσκεψη.
Στο διάλογο που ακολούθησε κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές Τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο τους από τις κυβερνήσεις των χωρών που ενώ έχουν θεσπίσει το θεσμικό πλαίσιο στα πρότυπα του ευρωπαϊκού κεκτημένου επιμένουν να παρεμβαίνουν στην λειτουργία των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών με διάφορους τρόπους και ουσιαστικά να καθυστερούν την ουσιαστική απελευθέρωση των αγορών τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα αναγνωρίστηκε ως σημαντική ανάγκη η εκπαίδευση των δικαστικών αρχών στις νέες τεχνολογίες ώστε να κατανοούν τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την προώθηση του ανταγωνισμού στις χώρες αυτές. Τονίστηκε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες, ώστε να μην καθυστερεί η εφαρμογή των ρυθμιστικών παρεμβάσεων που διασφαλίζουν τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, οδηγώντας σε πτώση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς όφελος των καταναλωτών και σε εξάπλωση του γρήγορου Internet.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασαν για τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις σε μέλη Ρυθμιστικών Αρχών στο Κοσσυφοπέδιο τον προηγούμενο μήνα αλλά και στην Αλβανία το 2006 που αποκαλύπτουν το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι Ρυθμιστικές Αρχές καλούνται να πάρουν αποφάσεις που κρίνουν επιχειρηματικά συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ. Αναγνωρίστηκε συνολικά ότι ακόμη και αν εξαιρέσουμε τα ακραία αυτά περιστατικά, εξακολουθεί ως σήμερα να απουσιάζει η κουλτούρα αναγνώρισης της αξίας και της σημασίας των Ρυθμιστικών Αρχών, ως μέσου ανάπτυξης και εξασφάλισης του ανταγωνισμού, τόσο στο κοινό καιπολύ περισσότερο στις κυβερνήσεις της περιοχής. Σε αυτό το επίπεδο οι Πρόεδροι των Ρυθμιστικών Αρχών εξέφρασαν την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική στην καλύτερη αποδοχή του έργου τους αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη τους στην διαδικασία ενσωμάτωσης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση της κ. Cindy Van De Boogert εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είναι υπό αναθεώρηση ενώ εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ίδρυση μιας Πανευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου του 2003. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο μέσος όρος διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην ΝΑ Ευρώπης είναι: 3.16% (στοιχεία Ιουλίου 2006) και κυμαίνεται από 0% στην Αλβανία (361 γραμμές εν ενεργεία) έως5.47% στη Ρουμανία, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας ουσιαστικής απελευθέρωσης των αγορών. Στην ίδια χρονική περίοδο στην Ευρώπη σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στοιχεία Οκτωβρίου 2006) ο μέσος όρος διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι: 15.7% και κυμαίνεται από 3
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr