Από την αρχή, δε, του χρόνου ενισχύεται περίπου 37,40%, σημειώνοντας τις καλύτερες αποδόσεις στις αγορές των μετάλλων, έναντι ανόδου 14,15% του μολύβδου και 9,15% του χαλκού.
Τι τροφοδοτεί ωστόσο αυτή την ξέφρενη κούρσα; Ο βασικός λόγος βρίσκεται στη σχέση προσφοράς/ζήτησης, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ελλειμματική, δηλαδή η προσφορά υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης. Χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και σχεδόν όλες οι αναπτυσσόμενες αγορές αυξάνουν σταθερά τη χρήση νικελίου, του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα, ενισχύοντας την αντίστασή του στη διάβρωση.
Στις 5 Απριλίου τονικέλιο αναρριχήθηκε σε ρεκόρ όλων των εποχών στο Λονδίνο (London Metal Exchange - LME). Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο νικελίου για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 910 δολαρίων, στα 49.500 δολάρια ο τόνος, που ήταν και η υψηλότερη κορυφή που «πάτησε» το βιομηχανικό μέταλλο. Επίσης, τα αποθέματα του νικελίου που ελέγχονται από το London Metal Exchange, συρρικνώθηκαν πέρυσι κατά 84%.
Την Παρασκευή, 13 Απριλίου, η τιμή του διαμορφωνόταν στα 48.850 δολάρια ο τόνος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες κινείται ελαφρώς πτωτικά, δεν υποδεικνύει ύφεση στη ζήτηση, αλλά πρόκειται για μια φυσιολογική διόρθωση, μετά τα ιστορικά υψηλά.
Στην πραγματικότητα, η αγορά εξακολουθεί να είναι υποτροφοδοτούμενη κατά το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να παραμείνει ελλειμματική και το 2008. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Macquarie Bank, η χρήση νικελίου στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί 29% αυτή τη χρόνια, καθώς η βιομηχανία παραγωγής χάλυβα επεκτείνεται. Επίσης, η παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα της Κίνας, που καταναλώνει τα 2/3 των ποσοτήτων νικελίου που διακινούνται στον πλανήτη, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 13%.
Φθηνό το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ
Η υπόθεση της προπώλησης νικελίου από τη ΛΑΡΚΟ προκάλεσε μεγάλο θόρυβο το τελευταίο διάστημα, καθώς πραγματοποιήθηκε σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Υπολογίζεται ότι ηεταιρεία έχασε το 2006 έσοδα της τάξης των 74 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες του πρώτου τριμήνου του 2007 εκτιμάται ότι ήδη υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων που απώλεσε τον προηγούμενο χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ πούλησε στις αρχές του 2006 το 80% της ετήσιας παραγωγής νικελίου του ορυχείου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, παρά το γεγονός ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών διεθνώς με γεωμετρική πρόοδο, ενώ η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2007.
Υπολογίζεται ότι συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια μέσω αυτής της πρακτικής προπωλήθηκαν 18.000 τόνοι νικελίου σε τιμές χαμηλότερες κατά 4.000-5.000 δολάρια ανά τόνο από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ φέρεται να είχε κάνει προπωλήσεις για το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της ως και το πρώτο εξάμηνο του 2008. Ωστόσο, προς το τέλος του 2006, όταν διαπίστωσε τις μεγάλες απώλειες εσόδων, επεδίωξε να «ακυρώσει» ορισμένα συμβόλαια και τώρα εκτιμάται ότι προπωλημένο σε χαμηλές τιμές είναι το 62% της παραγωγής.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η πρακτική των προπωλήσεων είναι συνήθης σε εταιρείες μετάλλων, για λόγους προστασίας από τις απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις των τιμών τους στις διεθνείς αγορές (hedging).
Βάια Δουδάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr