Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως ο παγκόσμιος δείκτης μέτρησης ρίσκου της Credit Suisse ( CSFB Global Risk-Appetite Index ) ο οποίος αφορά και τις αγορές μετοχών αλλά και τις αγορές ομολόγων, αν και δεν βρίσκεται στην «ζώνη ευφορίας» επίπεδο που συνήθως «δείχνει» προς την κατεύθυνση περαιτέρω ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών, βρίσκεται ωστόσο και πάλι στα επίπεδα που είχε σκαρφαλώσει το διάστημα Δεκεμβρίου 2006 - Φεβρουαρίου 2007, δηλαδή λίγο πριν το sell - off των διεθνών μετοχών που άρχισε στις 27 Φεβρουαρίου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και η ελβετική τράπεζα συστήνει σταδιακή - αλλά όχι απότομη - μείωση θέσεων σε αμυντικές μετοχές καθώς «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες σε εκείνες τις μετοχές που είναι πιο ευαίσθητες στο ρίσκο ( risk sensitive ).
Τα επισφαλή δάνεια των ΗΠΑ και το ισχυρό sell - off των διεθνών μετοχών στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν φαίνεται πως κατάφεραν πολλά στο να εμποδίσουν τους επενδυτές από το να τοποθετηθούν σε κάποιες από τις αξίες με το υψηλότερο ρίσκο.
Μέχρι τώρα, τα «δανειακά» προβλήματα της Αμερικής και το ξεπούλημα των μετοχών δεν ήταν αρκετά «ηχηρά» ώστε να κάνουν τους επενδυτές να ... κρύψουν την ρευστότητα τους. Η στροφή στην ποιότητα που όλοι οι ειδικοί περίμεναν, ποτέ δεν συνέβει, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Moody's Investor Service στη Νεά Υόρκη, κ. Τζον Λόνσκι. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ότι οι πρόσφατες αναταραχές δεν αναμένεται απαραίτητα να πλήξουν την αμερικάνικη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι επενδυτές έχουν δίκιο ή άδικο καθώς κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί, απλώς δείχνει την επενδυτική διάθεση η οποία κάθε άλλο παρά πανικοβλήθηκε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr