Για τους ίδιους ακριβώς λόγους το δολάριο υπέφερε και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είχαν καλύτερες αποδόσεις από τα ευρωπαϊκά. Στην εκπνοή του μηνά, προστατευτικά μετρά και δηλώσεις σε ΗΠΑ και Γαλλία αντίστοιχα, προκάλεσαν τριγμούς, κυρίως στην αγορά συναλλάγματος. Η υποχώρηση του Φεβρουαρίου ήταν λογική και αναμενόμενη, καθώς αφενός είχαν περάσει πολλοί μήνες χωρίς κάποια από τις μεγάλες αγορές να διορθώσει, αφετέρου, τα πρώτα μαύρα σύννεφα είχαν ήδη εμφανισθεί στον ορίζοντα (άνοδος επιτοκίων σε Ευρώπη και Ιαπωνία, δυσάρεστα μακροοικονομικά νέα κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, επιβράδυνση κερδοφορίας).
Το πρώτο σκέλος της διόρθωσης, έλαβε χώρα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου, είχε ως αφετηρία τη Σαγκάη και κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της μόχλευσης. Την περίοδο αυτή το γιέν, το κατεξοχήν νόμισμα χρηματοδότησης των carry trades, ενισχύθηκε κατά σχεδόν 6%. Το δεύτερο σκέλος ξεκίνησε μία εβδομάδα αργότερα και χαρακτηρίστηκε από την επιδείνωση των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Ήδη, περισσότερες από 40 εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου έχουν κλείσει, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη μεγαλύτερη.
Στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη κατηγορία στεγαστικών δανείων αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της αγοράς, ή 2 τρισ δολ και σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επισφάλειες ύψους 120 δισ δολ από τα οποία 10 δισ ενδεχομένως αφορούν τα επόμενα 2 χρόνια. Αν και τα ποσά αυτά είναι μικρά για το μέγεθος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στην κατανάλωση ενδέχεται να είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, αν οι τιμές των ακινήτων συνεχίσουν να υποχωρούν εξαιτίας της μειωμένης (ή ακόμη και μηδενικής) ζήτησης από αγοραστές αυτής της κατηγορίας, η καταναλωτική δαπάνη θα περιορισθεί. Αυτό θα συμβεί γιατί τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση στις ΗΠΑ έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων αφού από το 2005 η αποταμίευση ήταν και παραμένει αρνητική. Ταυτόχρονα, αν οι τράπεζες αυστηροποιήσουν την πιστωτική τους πολιτική για να προστατέψουν την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.
Αγνωστος παραμένει επίσης και ο βαθμός που τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί και αποτελούν μέρος σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων (CDOs). Εκτιμήσεις ανεβάζουν τα σχετικά ποσά σε περισσότερα από 200 δισ δολ. Μέσω αυτών των προϊόντων πολλοί επενδυτές (θεσμικοί κυρίως) έχουν έκθεση στα στεγαστικά δάνεια χωρίς να το γνωρίζουν. Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσουν όταν αντιληφθούν τις ζημίες. H Marfin σημειώνει με την ευκαιρία ότι δάνεια μειωμένης εξασφάλισης έχουν δοθεί όχι μόνο για την απόκτηση στέγης αλλά και αυτοκινήτου (περίπου10 δισ δολ το μήνα).
Πώς αντέδρασαν μετά από όλα αυτά οι αγορές; «Καλύτερα απ ό,τι περιμέναμε!», τονίζει η χρηματιστηριακή Οι περισσότεροι δείκτες βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά του Φεβρουαρίου, όπως για παράδειγμα ο S&P 500 ο οποίος απέχει μόλις 2,2% από εκεί που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Ομοίως, 1,6% χαμηλότερα βρίσκεται ο Dax, 2% ο FTSE -100 της Μ. Βρετανίας, 3% ο Γ. της Ελλάδας και 1,8% ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών της MSCI (σε δολάρια).
Σχεδόν το ένα τρίτο των μετοχών του STOXX-600 και του S&P-500 (αλλά και του Γ. της Ελλάδος), βρίσκονται υψηλότερα σε σχέση με την ημέρα που ξεκίνησε η πτώση, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές σημειώνουν απώλειες που κατά ‘έσον όρο δεν ξεπερνούν το 4,5%. Και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν ακόμη μία φορά, πιστοποιώντας την επιστροφή των επενδυτών στον κίνδυνο (ή ότι δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ).
Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο Nikkei της Ιαπωνίας (- 6% χαμηλότερα από το υψηλό του Φεβρουαρίου και -1,8% στον μήνα), παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την οικονομία (ΑΕΠ, επενδύσεις). Αυτό οφείλεται στο ότι η πτώση βρήκε την αγορά στα υψηλά 15ετίας και επομένως ο πειρασμός για αποκόμιση κερδών ήταν μεγάλος, στην ανατίμηση του γιέν, στην αποκοπή μερισμάτων από πολλές δεικτοβαρείς μετοχές και τέλος, στην παραδοσιακά μεγάλη με
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr