Την περασμένη χρονιά ανακοινώθηκαν 2.734 ενεργειακές συμφωνίες ύψους USD 603 δις, που αντιπροσωπεύουν το 16,2% και το 21,2% της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως και στην Ευρώπη αντίστοιχα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η αξία των συμφωνιών του ενεργειακού τομέα στην Ευρώπη (USD 298 δις) αυξήθηκε κατά 111% σε σχέση με το 2005, ενώ ο αριθμός τους σημείωσε πολύ μικρότερη αύξηση 3%.
Σύμφωνα με τη μελέτη της KANTOR, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2001, η ίδια τάση διαπιστώνεται και στις επιχειρηματικές συμφωνίες σε όλους τους τομείς. Η αξία τους έφτασε πέρυσι τα USD 3,7 τρις, σημειώνοντας αύξηση 37,6% σε σχέση με το 2005 και καταρρίπτοντας το ιστορικό «ρεκόρ» του 2000 (USD 3,4 τρις). Ωστόσο ο αριθμός τους αυξήθηκε λιγότερο (12%).
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων, με συνολική αξία συμφωνιών USD 11,4 δις το 2006 έναντι USD 4,4 δις το 2005, ενώ «πρωταθλητής» στη χώρα μας αναδεικνύεται ο χρηματοοικονομικός τομέας και ακολουθεί αυτός των τηλεπικοινωνιών.
Η συνολική αξία των 20 μεγαλύτερων ενεργειακών συμφωνιών το 2006 ανήλθε σε περίπου USD 243 δις (αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το 2005). Οι τρεις μεγα-συγχωνεύσεις που «σημάδεψαν» την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά το 2006 ήταν η εξαγορά της Endesa από την Ε.ΟΝ (USD 71,4 δις), η συγχώνευση της GazdeFrance με τη Suez (USD 41 δις) και η συναλλαγή MittalSteel/Arcelor (USD 39,5 δις).
Η ετήσια μελέτη της KANTOR διαπιστώνει επίσης αυξημένη δραστηριότητα στην πετρελαϊκή αγορά «λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου και της εμπιστοσύνης στις αγορές που εμφανίζουν αυξημένη ρευστότητα και νέα προϊόντα διαχείρισης κινδύνων» και έντονη κινητικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συμφωνίες αμιγώς φυσικού αερίου είναι σχετικά μικρού μεγέθους, γεγονός που αποδίδεται στη σύνδεση φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σημαντική εξέλιξη του 2006 αποτελεί επίσης η υποχώρηση των εγχώριων συναλλαγών (70% σε αριθμό και αξία το 2005) σε σχέση με τις διασυνοριακές (30% σε αριθμό και 60% σε αξία).
«Οι διασυνοριακές κινήσεις αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση του μεριδίου των παικτών σε αγορές όπου έχουν ήδη παρουσία και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών που είναι πλέον δύσκολο να χαρακτηριστούν ως καθαρά πετρελαϊκές, φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού», αναφέρεται στη μελέτη.
Επισημαίνεται επίσης ότι «σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου εξελίσσεται αγώνας εξαγορών για τη διαμόρφωση μεγάλων ενεργειακών σχημάτων, στην Αμερική δραστηριοποιούνται πολλοί μικρότεροι παίκτες και υπάρχουν προοπτικές για συγχωνεύσεις και συρρίκνωση της αγοράς».
Η KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. εκτιμά «ότι η συνέχιση του φαινομένου των υψηλών τιμών στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού θα διατηρήσει έντονο το ενδιαφέρον για εξαγορές στο χώρο της ενέργειας». Ως κέντρα των ενεργειακών εξελίξεων το 2007 θεωρούνται η Ρωσία, οι νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Βαλκάνια, η Κίνα και η Ινδία.
Πάντως το 2007 αναμένεται να διατηρηθεί η υφιστάμενη τάση μείωσης του αριθμού των εξαγορών στις δραστηριότητες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, «καθώς τα κέρδη είναι αυξημένα λόγω των υψηλών τιμών και οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να πουλήσουν». Τέλος, οι ενεργειακές συναλλαγές προβλέπεται να εξακολουθήσουν να έχουν κυρίως διασυνοριακό χαρακτήρα (για την κάλυψη εθνικών ενεργειακών αναγκών).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr