Οι ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες αγορές το διάστημα από τις 26 Φεβρουάριου ως τις 5 Μαρτίου, κυμάνθηκαν σε 9,4% στον παγκόσμιο δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Market Index, 6,7% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, και 5,4% στο δείκτη Standard & Poors 500.
Ωστόσο, ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια περίοδο τα θεμελιώδη παρέμειναν θετικά σε όλες τις αγορές.
Η ανησυχία για τις οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, σε συνδυασμό με ορισμένα μεμονωμένα γεγονότα, ώθησαν τους επενδυτές να απομακρυνθούν αυτή την περίοδο από τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Στα γεγονότα αυτά συμπεριλαμβάνονται η δραματική διόρθωση στη χρηματαγορά της Κίνας, οι δηλώσεις το τέως προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρινσπαν για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και οι ενδείξεις για τα προβλήματαστην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.
Αν και τα τρία αυτά γεγονότα προκαλούν εύλογους φόβους στους επενδυτές, ωστόσο το τμήμα ανάλυσης της Citigroup εμφανίζεται καθησυχαστικό για τις ανά τον κόσμο χρηματαγορές.Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου συνεχίζουν να επιλέγουν τις μετοχές, έναντι των ομολόγων, εκτιμώντας ότι οι ανεπτυγμένες αγορές προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις όσον αφοράτη σχέση ρίσκου/ανταπόδοσης από ό,τι οι αναπτυσσόμενες, καθώς η αστάθεια στις αγορές χρήματος αυξάνει.
Βάσει των αποτιμήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές, η Citigroup επιλέγει, με σειρά προτίμησης, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Citigroup, τα πρόσφατα γεγονότα στις χρηματαγορές ήταν δυσάρεστα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούν θεμελιώδεις τριγμούς. Οι αναπτυσσόμενες αγορές έχουν βιώσει ένα παρατεταμένο ανοδικό ράλι και οι αποτιμήσεις σε ορισμένες αγορές έχουν διογκωθεί.
Η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά της Κίνας είναι ίσως μια ευκαιρία υπενθύμισης στους επενδυτές,των κινδύνων στις αναπτυσσόμενες αγορές, ιδιαίτερα στα σχετικά νέα χρηματιστήρια όπου οι πολιτικές και νομικές συνθήκες επηρεάζουν τις προσδοκώμενες αποδόσεις.
Η κορυφαία επιλογή της Citigroup παραμένει η Ευρώπη, της οποίας η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Τονωμένες από την ισχυρή ανάπτυξη στον εταιρικό τομέα σεΒρετανία και Γερμανία, οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτιμώνται ως άκρως ελκυστικές.
Οσον αφορά την Ιαπωνία,η βελτιωμένη εγχώρια ζήτηση και το υποστηρικτικό διεθνές περιβάλλον στον τομέα των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα τονώσει την οικονομία της Ιαπωνίας. Η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς μετοχών δεν παρείχε τον καταλύτη εκείνο που θα τερμάτιζε τη διαβρωτική αδυναμία του γεν, συνεπώς οι εξαγωγές της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να παραμείνουν ανταγωνιστικές το επόμενο διάστημα.
Τέλος, όσον αφορά την κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ, η Georgia Bush εκτιμά ότι οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι υπερβολικοί. Βέβαια, τα προβλήματα στην αγορά δανείων μειωμένης εξασφάλισης δημιουργούν ευρύτερους κινδύνους, όπως την πιθανότητα μιας ευρύτερης κρίσης στην πιστωτική αγορά και ένα κύμα πλειστηριασμών σπιτιών, αν οι τράπεζες χρειαστεί να ρευστοποιήσουν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους.
Παρότι είναι πιθανό τα ζητήματα που σχετίζονται με τηνδανειακή αγορά αυξημένου ρίσκου να επηρεάσουν την ευρύτερη οικονομία, ωστόσο δεν αναμένεται σοβαρή επίδραση.
Επίσης, το τμήμα ανάλυσης της Citigroup δεν περιμένει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θεωρεί πως η Fed διανύει μια παρατεταμένη περίοδο παύσης, όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού. Συγκεκριμένα, αναμένεται ήπια οικονομική ανάπτυξη με ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ υποστηρικτικά είναι τα στοιχεία των ποσοστών της ανεργίας, διαμορφούμενα σε 4,5%, το Φεβρουάριο έναντι 4,6% τον Ιανουάριο.Κατόπιν τούτων, η αναλύτρια του διεθνούς οίκουπαραμένει θετική για το αμερικανικό χρηματιστήριο, του οποίου οι αποτιμήσεις κρίνονται ελκυστικές.
Βάια Δουδάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr