Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία, η ΤΠΕ συμβάλει κατά 50% στη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας,
Καθώς η Ευρώπη κατευθύνεται προς την οικονομία της γνώσης, η τεχνολογία τροφοδοτεί την καινοτομία και την παραγωγικότητα ενώ υπάρχουν ενδείξεις θεμελιωδών αλλαγών στις αγορές και στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
«Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση αρχίζει να αποδίδει» δήλωσε η κα Viviane Reding, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. "Ωστόσο, ας μην είμαστε αυτάρεσκοι. Οι επιχειρήσεις ΤΠΕ στην Ευρώπη δεν είναι ακόμη σε θέση να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας εξαιτίας των αποσπασματικών ρυθμίσεων που εμποδίζουν την ανάδειξη πανευρωπαϊκών υπηρεσιών και υποσκάπτουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και λογισμικού να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της χρειάζονται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξαλείψουν τους εναπομείναντες φραγμούς στην εσωτερική αγορά επιγραμμικών υπηρεσιών".
Κάθε χρόνο, η ετήσια έκθεση για την πρωτοβουλία i2010 την στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας με το συνδυασμό της έρευνας, των κανονιστικών μέσων και τις συ΅πράξεις δημόσιου και ιδιωτικού το΅έα (βλ. IP/05/643) αξιολογεί τον οικονομικό αντίκτυπο των προσπαθειών των κρατών μελών να αναπτύξουν τις ΤΠΕ και συνιστά σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Επιτροπής για την δημιουργία σταθερής οικονομικής μεγέθυνσης στις τεχνολογίες αυτές.
Ο τομέας ΤΠΕ εξακολουθεί να αναπτύσσεται ταχύτερα από την συνολική ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έκθεση για την i2010. Οι ΤΠΕ συνέβαλαν κατά 50% περίπου στην αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ μεταξύ του 2000 και του 2004, και οι υπηρεσίες λογισμικού και ΤΠ αποτελούν επί του παρόντος τον πλέον δυναμικό κλάδο μεγέθυνσης (5,9% για την περίοδο 2006-2007).
Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν σε νέες και πιο ώριμες λύσεις ΤΠΕ και οι ευρωπαίοι υιοθετούν γρήγορα τις νέες επιγραμμικές υπηρεσίες. Τούτο στηρίζεται και από τον πρωτοφανή αριθμό νέων ευρυζωνικών συνδέσεων: 20,1 εκατομμύρια νέες ευρυζωνικές γραμμές (βλ. IP/06/1122), συνδέθηκαν στο δωδεκάμηνο έως τον Οκτώβριο του 2006, με υψηλά ποσοστά διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών στις Κάτω Χώρες (30%) και τις βόρειες χώρες (25-29%). Η αγορά επιγραμμικού περιεχομένου προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί ταχέως κατά την επόμενη πενταετία, όπως ήδη φαίνεται με την γεωμετρική αύξηση των επιγραμμικών πωλήσεων μουσικής και περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες (βλ. IP/07/95).
Η ευρωπαϊκή έρευνα έλαβε μεγάλη ώθηση από τη δρομολόγηση του 7ου προγράμματος πλαισίου, το οποίο προβλέπει το μεγαλύτερο μεμονωμένο κονδύλιο ύψους άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα στις ΤΠΕ, (βλ. IP/06/1590). Ωστόσο, παρά τις εθνικές επενδύσεις που αναμένεται να φέρουν τις δαπάνες για έρευνα στο 2,6% του ΑΕγχΠ μέχρι το 2010, χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος του 3%.
Το σχέδιο δράσης για την ηλε-διακυβέρνηση (βλ. IP/06/523) έχει βοηθήσει τα κράτη μέλη να προωθήσουν τις επιγραμμικές δημόσιες υπηρεσίες. Τούτες βελτιώνονται συνεχώς και ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι τις χρησιμοποιούν. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει επίσης σε όλη την Ευρώπη η υποστήριξη που παρέχουν οι ΤΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr