Η έκθεση της Επιτροπής παρουσιάζει συνοπτικά τις αγορές τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, οι οποίες αποφέρουν έσοδα ύψους περίπου 290 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενόψει της μεταρρύθμισης των κοινοτικών κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες.
Τα κύρια σημεία της φετινής έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:
Χαμηλότερες τιμές και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές
Οι τιμές για μια τρίλεπτη συνδιάλεξη σταθερής τηλεφωνίας εντός του εθνικού δικτύου μειώθηκαν από 41,8 λεπτά του ευρώ το 2000 σε 25 λεπτά του ευρώ σήμερα. Οι τιμές των εγχώριων κινητών υπηρεσιών μειώθηκαν έως και 13, 9% πέρυσι.
Επιπλέον, περισσότεροι από 31,4 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας (αύξηση κατά 6,3 εκατομμύρια) άσκησαν το δικαίωμά τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κλήσης μετά τη μετάβασή τους σε άλλο φορέα εκμετάλλευσης. Από όλα τα κράτη μέλη, η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους καταναλωτές που άλλαξαν εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (9,21 εκατομμύρια). Ακόμη, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια συνδρομητές στην ΕΕ άλλαξαν εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας (σε σύγκριση με 7 εκατομμύρια το 2005). Στη Σουηδία, οι καταναλωτές μπορούν ήδη να διατηρήσουν τον αριθμό κλήσης τους όταν μεταπηδούν σε φωνητικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου (VoIP).
Οι αγορές κινητής τηλεφωνίας ωριμάζουν
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6% το 2006. Με 478,4 εκατομμύρια χρήστες κινητών υπηρεσιών, η διείσδυση στην Ευρώπη ανέρχεται στο 103% του πληθυσμού (από 95% το 2005). Τα μεγαλύτερα ποσοστά διείσδυσης καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (171%), την Ιταλία (134%) και τη Λιθουανία (133%).
Σταθερή φωνητική τηλεφωνία: μείωση των εσόδων των φορέων εκμετάλλευσης
Το 2006, τα έσοδα μειώθηκαν σε ποσοστό μεταξύ 4,5 και 5,1%. Με τον ανταγωνισμό, περιορίζεται συνεχώς το μερίδιο στην αγορά των κατεστημένων φορέων· σήμερα, το ποσοστό τους ανέρχεται στο 65,8% κατά μέσο όρο ως προς τα έσοδα λιανικής στην Ευρώπη των 25.
Ο ανταγωνισμός συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων
Τα έσοδα αυξήθηκαν μεταξύ 7,8% και 8,5% το 2006. Το 2006, καταγράφηκαν 20 εκατομμύρια πρόσθετες συνδρομές ευρείας ζώνης και η διείσδυση στην Ευρώπη των 25 έφθασε στο 15,7%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά διείσδυσης της ευρείας ζώνης παγκοσμίως καταγράφονται στις Κάτω Χώρες (29,8%) και τη Δανία (29,4%), ξεπερνώντας έτσι τη Νότια Κορέα, ενώ επτά κράτη μέλη παρουσιάζουν ποσοστά διείσδυσης της ευρείας ζώνης υψηλότερα των ΗΠΑ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης καταγράφονται στις χώρες όπου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιβάλλει υποχρεώσεις στα δίκτυα των κατεστημένων φορέων εκμετάλλευσης και όπου ο ανταγωνισμός που βασίζεται στην υποδομή έχει αρχίσει να λειτουργεί.
Απουσία ισότιμων όρων λειτουργίας των φορέων εκμετάλλευσης
Στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνονται επίσης ορισμένα ανεπίλυτα καίρια κανονιστικά ζητήματα:
Απουσία πραγματικά ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών: συγκεκριμένα, στην Πολωνία και τη Σλοβακία. Σε άλλα κράτη μέλη, η πολιτική επιρροή στις τρέχουσες εργασίες της ρυθμιστικής αρχής εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
Καθυστερήσεις στην εφαρμογή επανορθωτικών μέτρων για προβλήματα ανταγωνισμού: Σε ορισμένες περιπτώσεις (Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Γερμανία), οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μακροχρόνιες δικαστικές προσφυγές κατά αποφάσεων των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.
Πολύ διαφορετικά επιδιορθωτικά μέτρα για παρόμοια προβλήματα ανταγωνισμού: οι προσφορές ευρυζωνικής δυφιορρευματικής πρόσβασης δεν διατίθενται ακόμη σε συνεκτική βάση στο σύνολο της ΕΕ και τα τέλη τερματισμού κλήσης εξακολουθούν να αποκλίνουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Αναποτελεσματική και αποσπασματική διαχείριση του ραδιοφάσματος: Η αξία των υπηρεσιών που εξαρτώνται από τη χρήση του ραδιοφάσματος υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση του ραδιοφάσματος θα μπορούσε να συμβάλει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 0,1%.
Ατελής εφαρμογή του αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112: Το 2006, η Επιτροπή είχε αρχίσει να κινεί διαδικασ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr