Σύμφωνα με το report, έπειτα από πολλά χρόνια σημαντικών αυξήσεων των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών πλησιάζουν οι μεγάλες αλλαγές στις αγορές assets καθώς αφενός η Fed αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του ισολογισμού το Σεπτέμβριο και να την εφαρμόσει τον Οκτώβριο και αφετέρου η ΕΚΤ πιθανότατα θα ανακοινώσει μείωση του όγκου των καθαρών αγορών τον Οκτώβριο (που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018) και πιθανώς να ολοκληρώσει το QE κατά το β΄' εξάμηνο του 2018. Εν τω μεταξύ, οι καθαρές αγορές ενεργητικού της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχουν μειωθεί και θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Όπως επισημαίνει η Citigroup, οι αγορές καθαρών assets στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθούν από τα 100 δισ. δολ. μηνιαίως σήμερα, σε μηδέν μέχρι το τέλος του 2018 και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν σύντομα.
Η άποψη της Citi είναι ότι το tapering, αν και φυσικά θα εφαρμοστεί προσεκτικά από τις κεντρικές τράπεζες, επιφυλάσσει μεγάλο κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων.
Όπως εκτιμά, ενδεχομένως θα σπάσει τις φούσκες που έχουν δημιουργθεί στις αγορές, με επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις, αυξάνοντας τις χρεοκοπίες εταιρειών και οδηγώντας τα νοικοκυριά να κόψουν την κατανάλωση, οδηγώντας έτσι σε σημαντική παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις
Όπως επισημαίνει η Citi, το αποτύπωμα των προγραμμάτων των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλο, με τις συνδυασμένες θέσεις σε assets των πέντε κεντρικών τραπεζών με προγράμματα QE (BoE, BoJ, ΕΚΤ, Fed, Riksbank) ανέρχονται σε 11,5 τρις δολάρια.
Η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε άνοδο της προσφοράς τους και σε έντονη μείωση των τιμών τους.
Σύμφωνα με το report, το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχτούν τα assets με μεγαλύτερο ρίσκο όπως τα αμερικάνικα ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, τα εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης, οι παγκόσμιες μετοχές και τα assets των αναδυόμενων αγορών.
Όσο οι αγορές είναι σχετικά δίκαια αποτιμημένες πάντως, οι μεταβολές στην προσφορά των assets θα έχουν μέτρια επίδραση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο η Citi σχολιάζει ότι ορισμένες αποτιμήσεις βασικών assets εμφανίζονται μάλλον υπερβολικά αποτιμημένες, σύμφωνα με μια σειρά μετρήσεων. Για παράδειγμα, η αξία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς ως προς το ΑΕΠ είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Και επίσης έχουμε περάσει μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδο χωρίς διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές.
Παράλληλα, σε ορισμένες οικονομίες, όπως στην περιφέρεια της ευρωζώνης, τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, είτε επειδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα κρατικά ομόλογα, ή στην ευρωζώνη επειδή θα το απαιτήσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr