Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μόλις «μυρίζονται» κάτι τέτοιο, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αποχωρούν βίαια από τις αγορές, σπεύδοντας να αντισταθμίσουν πληρως τον κίνδυνο του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου με αποτέλεσμα να γίνονται καθαροί πωλητές. Δεν υπάρχει αμφιβολία.
Η τρέχουσα μίνι ( ή μάξι - εξαρτάται από την εξέλιξη του ) διόρθωση αποτελεί καθαρά ένα ξεπούλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, που πυροδότησε η ανατίμηση του funding currency, δηλαδή του νομίσματος που "χρηματοδοτεί" τις χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Με λίγα λόγια, ο βασικός ένοχος του sell-off είναι το γεν. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί η Ιαπωνία να βρίσκεται μίλια μακριά από την Σοφοκλεόυς, τις ΗΠΑ και από τις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, όμως έχει άμεση σχέση με την ρευστότητα που τοποθετείται σε όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές τις υφηλίου.
Ετσι κι αλλιώς, ο φόβος του τέλους της τεράστιας ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν αυτός που οδήγησε στο δραματικό sell-off των παγκόσμιων αγορών τον περασμένο Μάϊο και Ιούνιο. Η αλλαγή στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας αποτέλεσε τον καταλύτη για το βίαια ξεπούλημα των αγορών εκείνο το διάστημα.
Αλλωστε, το υψηλότερο κόστος κεφαλαίων ηταν αυτό που είχε προκαλέσει και την τεχνολογική φούσκα του 2000 στα χρηματιστήρια, το οποίο μειώνει σημαντικά την ρευστότητα και πλήττει σημαντικά τις διεθνείς μετοχές.
Και ας μην ξεχνάμε πως ένα τέτοιο γεγονός σήμερα θα έχει άμεση επίδραση και σε έναν άλλο καταλύτη του πρόσφατου ράλι των διεθνών αγορών: τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο ακριβότερος δανεισμός αναμφίβολα θα πλήξει τον χορό των deals βάζοντας φρένο σε έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες της χρηματιστηριακής ανόδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr