Το 2006 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά των deals παγκοσμίως. Οι συμφωνίες αξίας 3,6 δισ. δολαρίων και πλέον, έσπασαν τα κοντέρ των αγορών αφήνοντας χιλίομετρα πίσω τους το προηγούμενο ρεκόρ της γνωστής περιόδου των dot.com όπου η άνθηση της τεχνολογίας είχε στέλει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στα 3,3 δισ δολάρια. Και σύμφωνα με τους αναλυτές ο ρυθμός αυτός δεν αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητες το 2007 ούτε στην Ευρώπη, ούτες στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και στην Ασία.
Μιλώντας για την Ασία, η περιοχή και αυτή φέτος είδε ένα προτοφανές κύμα συμφωνιών να βομβαρδίζουν καθημερινώς τις αγορές όπου προφανώς τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής τραπεζικής έχουν αναγνωρίσει τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται να προσφέρει η περιοχή.
Η εκτόξευση της δραστηρίοτητας των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Αυστραλία και το κύμα των νεοεισερχόμενων διεθνών buyout εταιριών, κρύβονται πίσω από το ρεκόρ που σημείωσαν τα deals στην αγορά της Ασίας το 2006.
Οι επενδυτικοί τραπεζίτες ποντάρουν σε ένα επίσης δυναμικό 2007, παρά τον αυξανόμενο προστατευτισμό που υπάρχει σήμερα σε αρκετές από αυτές τις αγορές.
Ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκαν το 2006 περισσότεορ από 50%, στο ρεκόρ των 385,4 δισ. δολαρίων από 249,5 δισ. δολάρια το 2005, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
H Goldman Scahs, η UBS και η αυστραλιανή Macquarie Securities ήταν οι κορυφαίοι σύμβουλοι των deals της περιοχής, ενώ η Αυστραλία με 100 δισ. δολάρια και η Κίνα με 99 δισ. δολάρια ήταν οι δύο μεγαλύτερες αγορές, αυτές δηλαδή που προσέλκυσαν τις περισσότερες και τις μεγλαύτρεςρες συμφωνίες.
Οι private equity και buyout εταιρίες είναι «υπεύθυνες» για πάνω από 45 δισ δολάρια της αξίας των ασιατικών deals την περασμένη χρονιά, φτάνοντας στο 12% της συνολικής δραστηριότητας της περιοχής. Σε διεθνές επίπεδο, oι συμφωνίες που έχουν κάνει private equity εταιρίες φτάνουν το 18% του συνόλου.
Οι buyout εταιρίες έχουν κινηθεί προς την Αυστραλία, όπου οι επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες και πιο ώριμες και όπου η αγορά είναι πιο δεκτική στα κεφάλαια των private equity εταιριών.
Τα private equities έχουν αντλήσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 30 δισ δολάρια στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Iαπωνίας, το 2006, σύμφωνα με την εφημερίδα Asian Venture Capital Journal, και με την Κohlberg Kravis Roberts & Co. να δημιουργεί ένα fund που επικεντρώνεται στις ασιατικές αγορές, αξάις 4 δισ. δολαριων.
Τα funds προσελκύονται στην αγορά της Αυστραλίας κυρίως, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Νότιο Κορέα και την Κίνα. Σε αυτές τις αγορές όπως και σε άλλες, υπάρχει αύξηση του προστατευτισμού εμποδίζοντας την έντονη παρουσία των ξένων επενδυτών σε αυτές. Σύμφωνα με την UBS, είναι γεγονός πλέον πως οι πρωταθλήτριες εταιριες της Ασίας κοιτούν εκτός των συνόρων τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατηγικούς εταίρους καθώς και σε φυσικούς πόρους, και οι διεθνής εταιρίες κοιτούν προς την Ασία για μια πλατφόρμα ταχύτερης ανάπτυξής τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr