Βέβαια, το βασικό στοίχημα για την αγορά και την οικονομία, όπως «παίζονταν» στις αρχές τους έτους, αυτό της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος εντός εύλογων χρονικών ορίων, για την ώρα δεν «βγαίνει» καθώς τα χρονικά περιθώρια μετακινούνται συνεχώς, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να παραμένει στην ημερήσια διάταξη των traders, παρά την πρόσφατη κίνηση έως τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 610 μονάδων.
Πάντως, οι παίκτες εξακολουθούν να ποντάρουν στο θετικό σενάριο, αυτό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έστω μέσα στον Μάιο, το οποίο θα επιτρέψει στα funds που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές να δούνε με άλλο μάτι το Χ.Α. Η αγορά σαφέστατα θέλει να πιστέψει το θετικό σενάριο, αυτό της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών. Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε καταβολή δόσεων, οι οποίες θα καλύψουν τις μεγάλες λήξεις του Ιουνίου και, κυρίως, Ιουλίου από τα δάνεια της ΕΚΤ και ενδεχομένως θα επιτρέψουν την καταβολή μέρους από τα φέσια του Δημοσίου προς προμηθευτές, συμβασιούχους κ.α., δίνοντας μια μικρή ανάσα στην οικονομία εν όψει και της – εκτός απροόπτου – διαφαινόμενης καλής τουριστικής περιόδου που ξεκινά.
Προφανώς στο αντίθετο σενάριο, μιας νέας εμπλοκής, χάνεται κάθε καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά και η χώρα, οι οικονομία και κατ’ επέκταση το χρηματιστήριο να μπούνε σε μεγάλες περιπέτειες. Σαφέστατα, ένα αδιέξοδο στην πορεία των συζητήσεων θα προκαλέσει τεράστια ζημία και θα φέρει ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος και τον περυσινό εφιάλτη της παραμονής ή μη στην ευρωζώνη.
Βέβαια, υπάρχει και μια… τρίτη σχολή σκέψης. Η οποία πιστεύει ότι ακόμα και αν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες την τρέχουσα εβδομάδα, δεν πρόκειται να ζήσουμε μιας μακράς διάρκειας άνοδο, καθώς ήδη θα έχει «καεί το χαρτί» της έγκαιρής ολοκλήρωσης, ενώ και η οικονομία θα επιβαρυνθεί με νέους φόρους (βασικό πακέτο 5,4 δισ. ευρώ συν το προληπτικό των 3,6 δισ. ευρώ).
Βέβαια, για τις τράπεζες θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις με το waiver κ.λπ., ενώ η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα έκδοσης EFSF στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνει τις πιθανότητας για επιστροφή σε κερδοφορία φέτος, κόντρα στην πραγματικότητα και τα δυσμενή δεδομένα, αλλά ο βασικός στόχος των τραπεζών είναι να επανέλθουν σε κανονικότητα από το 2017, με άξονα και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr