Και μένει να φανεί, όπως τουλάχιστον έγινε χτες ορατό σε πρώτη φάση, εάν η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, παγώσει προσωρινά την ανοδική κίνηση και πυροδοτήσει αναταράξεις στην αγορά η οποία επηρεάζεται την ίδια στιγμή από την οξυνόμενη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό, τα απόνερα του προσφυγικού αλλά και τη νέα φορολογική λαίλαπα που έρχεται.
Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης δείχνει να ξεκινά με τουλάχιστον… προβληματικούς οιωνούς για το Χρηματιστήριο που μέχρι σήμερα αποτιμούσε και προεξοφλούσε αποκλειστικά τα θετικά και μόνο σενάρια της πολύ γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κινούμενο έως τη «διπλή κορυφή» των περίπου 585 μονάδων, μια περιοχή δύσκολη, μια ισχυρή αντίσταση που μόνο εύκολο δεν είναι για την αγορά να υπερβεί «με την πρώτη».
Αναλυτές από χτες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η αγορά να κάνει βήματα πίσω μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να φανεί εάν διαψευστούν ή επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν παράταση της αξιολόγησης μέχρι το καλοκαίρι και αναζωπύρωση των ρίσκων ενός πιστωτικού γεγονότος.
Το πόσο αρνητικά ή θετικά, θα επηρεάσουν την αγορά οι αποκαλύψεις και η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών και Δ.Ν.Τ. για το ύψος των μέτρων και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα φανεί από την πορεία των συζητήσεων.
Το ερώτημα που κυριαρχεί στο Χ.Α. είναι πόσο «καύσιμο» υπάρχει διαθέσιμο για να κινηθούν οι τιμές υψηλότερα, αλλά και ποια στοιχεία έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά μέχρι στιγμής.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να προσεγγίζει τις 580 μονάδες, ενώ επόμενοι στόχοι μπαίνουν στις 600 μονάδες, που αποτελεί τεχνικό, αλλά και ψυχολογικό εμπόδιο και πιο ψηλά στις 630-640 μονάδες, όπου και αλλάζει η τεχνική απεικόνιση της αγοράς με στόχο τις… 700 μονάδες. Αυτά θα συμβούν βέβαια, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των κόκκινων δανείων και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος λήξουν μέχρι το χρονικό ορόσημο του Ορθόδοξου Πάσχα, γίνει σταδιακά η επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ. και το άνοιγμα της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο αρνητικό σενάριο οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν προς επίπεδα όπως οι 550, 540-550 μονάδες, ενώ παρακάτω βρίσκονται οι 535 και οι 500-520 μονάδες. Πάντως, κατά τους αναλυτές, η αγορά κινδυνεύει τεχνικά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση του τοπικού βυθού των 536 μονάδων. Στο αρνητικό σενάριο, η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό και η στενότητα των δημόσιων οικονομικών για το 2016 διατηρείται και εξακολουθεί να δημιουργεί δύσκολες εξισώσεις για το χρηματιστήριο, με αποδέκτη πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να κινείται με άξονα την αξιολόγηση και να επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τις εξελίξεις γύρω από αυτή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr