Παράλληλα, η HSBC αναβαθμίζει την σύσταση για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε «buy» από «hold», μειώνοντας όμως την τιμή-στόχο στα 0,27 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, μειώνει την τιμή στόχο για την ALPHA BANK στα 2,92 ευρώ ανά μετοχή από 4,66 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση «buy».
Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική κρίση έχει μεταμορφώσει τον τραπεζικό κλάδο, καθιστώντας τον περισσότερο συγκεντρωμένο και αποτελεσματικό. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα οι τραπεζικές διοικήσεις είναι η συνέχιση της απομόχλευσης και η ομαλοποίηση των ισολογισμών, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC παραμένει θετική για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι ορισμένες αρνητικές εκπλήξεις για την αποτίμησή του δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Ελλάδα άλλωστε, έχει συνηθίσει τις αναταράξεις και ως εκ τούτου, τα σενάρια αποτίμησης ενσωματώνουν τον σχετικά εύθραυστο χαρακτήρα της ελληνικής ανάκαμψης μετά την κρίση.
Αν και η HSBC παραδέχεται το συντηρητικό μοντέλο στις αποτιμήσεις της, ωστόσο θεωρεί ότι ο κλάδος θα προσφέρει σημαντικές αποδόσεις.
Σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τα χαρτοφυλάκια επισφαλών δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, με το μέσο όρο (σε επίπεδο κλάδου) των NPLs να φτάνει από το 6% το 2009 στο 33% το 2014 και τις προβλέψεις να "εξαϋλώνουν" τα προ-προβλέψεων κέρδη.
Η πρόσφατη αναταραχή κατά τη διάρκεια του 2015, έχει επιδεινώσει τις τάσεις, ενώ οι αναλογίες των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αυξηθεί περαιτέρω μετά την τελευταία αναθεώρηση της Ποιότητας Ενεργητικού (AQR) από την ΕΚΤ. Τα πράγματα θα μπορούσαν μετά βίας να είναι χειρότερα, παρατηρεί η HSBC.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρχει ένα ακόμη έτος ύφεσης για την Ελλάδα, η HSBC αναμένει να συνεχιστεί η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, με την επακόλουθη επίπτωση στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της διόρθωσης στην ελληνική οικονομία και τα επικείμενα μέτρα λιτότητας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο μέσος οφειλέτης στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στην χρεοκοπία από ό, τι σε ένα κανονικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί και πάλι, δημιουργώντας πρόσθετες δυσμενείς εξελίξεις για την αύξηση των δανείων και της κερδοφορίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr