Βέβαια, το «σκούπισμα» στα τραπεζικά χαρτιά ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο από τους αναλυτές, καθώς οι μετοχές του κλάδου είχαν προλάβει, πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, να γράψουν τις μεγαλύτερες απώλειες που έφταναν στο 55% με 75% σε σχέση με τις ΑΜΚ, φτάνοντας να διαπραγματεύονται με όρους p/bv στο 0,12 με 0,15 της λογιστικής τους αξίας.
Δεδομένου ότι ο κύριος στόχος της αντίδρασης επετεύχθη, δηλαδή η αγορά έφτασε στα επίπεδα των 480 μονάδων για τον Γ.Δ, απαιτείται εκ νέου «μέτρηση» των περιθωρίων αντίδρασης, με τον πήχη να πηγαίνει προς τις 500 ή 520 μονάδες (έπονται οι στόχοι προς τις 550-560 μονάδες), αλλά και αυξημένη προσοχή καθώς βρισκόμαστε σε περιοχές αντίστασης.
Πάντως, αφενός αυξήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, που όπως είχαμε αναφέρει και χτες αποτελούσε σημαντική παράμετρο, αφετέρου πρέπει να σημειώσουμε ότι στα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή στο διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, στα χαρτιά «μπήκαν» αμερικανικά χαρτοφυλάκια που ήδη βγάζουν κέρδη και άνω του 50%-60%, χωρίς αυτό σώνει και καλά να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάρουν τα κέρδη τους.
Προς ώρας το Χ.Α. έχει λόγο να ακολουθήσει την τυχόν περαιτέρω αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, για όσο διαρκέσει αυτή, καθώς οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε καθοδικό κανάλι, και με ορίζοντα τη λήξη των συμβολαίων της σειράς Φεβρουαρίου την Παρασκευή, αλλά και να ποντάρει ανάλογα στις εξελίξεις στο εσωτερικό. Στο δεύτερο «μέτωπο» βέβαια δεν έχουμε κάποια θετική εξέλιξη, αντιθέτως όλα είναι «στον αέρα», ωστόσο, όπως αναφέρουν χρηματιστές, ήδη από κάμποσα χαρτοφυλάκια «παίζεται ένα στοίχημα» με πολλές… παραμέτρους και μεταβλητές, όπως η τυχόν αποκλιμάκωση στο «αγροτικό» και στο ασφαλιστικό, η σχετικά άμεση επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα κ.λπ.
Ο εξωγενής παράγοντας επιδρά θετικά, ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι επενδυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, με κάθε κόστος, θα σπεύσει να κλείσει την αξιολόγηση και ως εκ τούτου αρχίζει η αγορά να προεξοφλεί και το θετικό σενάριο της έγκαιρης (από το νέο μήνα πάντως) αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν οι long δικαιωθούν καθώς, για να πάρουμε τα πράγματα με βάση τις «χειροπιαστές καταστάσεις», λείπουν οι εξελίξεις που επιτρέπουν να ισχυριστεί κάποιος με σιγουριά ότι όντως η χρηματιστηριακή αγορά «πάτησε κάπου εδώ» με την πρόσφατη υποχώρησή της, παρότι οι συνθήκες που βιώνει η οικονομία και η κεφαλαιαγορά, έχουν αρχίσει να μοιάζουν αρκετά με το απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί λίγο πριν την αυγή.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να σημειώσουμε ότι χτες ήταν πιο εμφανής η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Coca Cola HBC, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI FOLLIE, JUMBO αλλά και σε ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Viohalco, LAMDA κ.λπ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε μια ακόμα παράμετρο που βάζουν στο τραπέζι οι αναλυτές. Ότι παρά τη χτεσινή εκρηκτική άνοδο, οι μετοχές των 4 συστημικών απέχουν από 25% (ALPHA BANK) έως 170% (EUROBANK) από τις τιμές των ΑΜΚ, με την ΕΘΝΙΚΗ να έχει να καλύψει σχεδόν 60% και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ 140%.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr