Η πτωτική τάση παραμένει κυρίαρχη και δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο μέχρι σήμερα, καθώς μήνα με τον μήνα ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει όλο και χαμηλότερα, καθώς χτες μέσα στη συνεδρίαση έφτασε σχεδόν στις 530 μονάδες, με το όριο των 500 μονάδων να χωρίζει, τεχνικά τουλάχιστον, τον γενικό δείκτη από τα χαμηλά του 2012 και τον αριθμό… «470».
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη αλλά και την Ασία είναι «βαρύ», βαρύτερο όμως είναι σωρευτικά το τοπίο στην Ελλάδα, με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης να κινούνται στον γνωστό αργό ρυθμό των… χρονοκαθυστερήσεων, των «πιέσεων»-εκβιασμών» από τους δανειστές, των εγχώριων παλινωδιών, της αβεβαιότητας στους τομείς του ασφαλιστικού που θα μπορούσαν να φέρουν καθυστερήσεις ή και εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Όλα αυτά ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο Χ.Α. που άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις των ξένων παικτών που βλέπουν, εν μέσω «δελτίου διεθνούς θύελλας», να μην τους βγαίνουν για την ώρα τα πονταρίσματα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ή σε επιλεγμένα blue chips-σηματωρούς.
Η περίοδος που ακολουθεί είναι κομβική, κυρίως γιατί από τις εξελίξεις του τριμήνου θα εξαρτηθεί η απόδοση του μεγάλου στοιχήματος που πήραν οι ξένοι επενδυτές και τα hedge funds στην Ελλάδα επενδύοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ολοκλήρωση αξιολόγησης, χρέος, επαναφορά waiver, συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ κ.λπ.).
To διεθνές κλίμα έχει χαλάσει, έχει επιδεινωθεί ξεκάθαρα και αυτή η επιδείνωση επιδρά αρνητικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν έχει δυνατότητα αυτονόμησης. Το πετρέλαιο υποχωρεί, τα χρηματιστήρια υποχωρούν, γενικώς φαίνεται ότι οι υπερβολικές αποτιμήσεις ξεφουσκώνουν.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πέραν των εισαγόμενων πιέσεων, αρνητικά επιδρά η παράταση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα.
Αυτό αποτυπώνεται στο πάνω από -15% που καταγράφει ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους και στις απώλειες 15%, 20%, 25% ή σχεδόν 30% που έφτασαν να γράφουν τραπεζικές μετοχές και blue chips.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια παρέμειναν τοποθετημένα στις ελληνικές μετοχές στη διάρκεια του 2015, παρά τα πρωτοφανή αρνητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα. Ωστόσο η δομή και τα χαρακτηριστικά των επενδυτών που συμμετέχουν είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Παρότι, λοιπόν, οι ξένοι αυξάνουν τις θέσεις τους συστηματικά (από 45,9% ποσοστό συμμετοχής τον Ιανουάριο του 2015, οι ξένοι επενδυτές βρίσκονται να κατέχουν το 60,3% της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2015), εντούτοις τα ποσοστά των θεσμικών διαχειριστών με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα παραμένουν χαμηλά και η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από επιθετικά hedge funds, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τρόπο δράσης τους που είναι σαφέστατα… βιαστικός και επιθετικός.
Όμως, όπως σημειώνουν αναλυτές, το Χ.Α., που διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα με τον FTSE 25 και τον τραπεζικό να είναι σε ιστορικά χαμηλά (ο 25άρης ήδη, ο τραπεζικός… σχεδόν), είναι μεν ευάλωτο στην πτώση, αλλά κάθε ισχυρό καθοδικό κύμα καθιστά τις τιμές ακόμα πιο ελκυστικές. Τι θα μπορούσε να βάλει stop στην καταιγίδα των πωλήσεων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και να δώσει ανάσες στην υπερπιεσμένη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά;
Λογικά, η… απάντηση μπορεί να έρθει για την ώρα από έξω καθώς στο εσωτερικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος θετικός καταλύτης που να μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Ίσως μάλιστα, μια «ανάσα» να μπορούσε να έρθει από μία από τις βασικές πηγές της κρίσης, δηλαδή από την Κίνα. Σήμερα οι αγορές στην Ευρώπη θα ξέρουν, πριν το άνοιγμα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, και η πληροφορία αυτή μπορεί να προκαλέσει ισχυρές ανατροπές βραχυπρόθεσμα.
Οποιαδήποτε καλύτερη επίδοση από το +6,9% που περιμένουν οι αναλυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο καμπής για τα χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα, και να φρενάρει για λίγο το ξεπούλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει κοστίσει ήδη 4 τρισ. δολάρια στις αγορές. Αντιθέτως, αν τα στοιχεία είναι χειρότερα, καταδεικνύοντας ότι ο «Κόκκινος Δράκος» είναι «πληγωμένος», τότε δεν αποκλείεται οι αναταράξεις να συνεχιστούν.
Βέβαια, το «ημερολόγιο» των σημαντικών συμβάντων δεν περιλαμβάνει μόνο την Κίνα, αλλά και το δίδυμο πετρέλαιο-Ιράν, τις κινήσεις της Fed, την ΕΚΤ κ.λπ.
Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα, κι ενώ χτες είχαμε τη γ.σ. της ΕΘΝΙΚΗΣ για την πώληση της Finansbank, έχουμε «γεγονότα» όπως η κατάθεση βελτιωμένης πρότασης από την πλευρά της Cosco προκειμένου να κλείσει το εγχείρημα της πώλησης του ΟΛΠ, τα σημαντικότατα "ραντεβού" στο Νταβός, όπου στο περιθώριο της συνόδου την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Lagarde με θέμα το ελληνικό χρέος, ενώ την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για το 2016 από την S&P.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr