Και η δική τους συμπεριφορά κατά τους προσεχείς κρίσιμους μήνες θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, είτε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέου χαμηλότερου πυθμένα είτε προς αυτή της αντιστροφής της πτωτικής τάσης.
Οι ξένοι επενδυτές πλέον κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις στις τράπεζες μετά και τις τελευταίες ΑΜΚ, ενώ οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα αποτελέσουν «βάση» και «μπούσουλα» για την αγορά εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές μετά από μια χρονιά στην οποία τα χαρτιά έγραψαν από -80% έως -99%. Παράλληλα, οι χαμηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου μεταφράζονται σε discount 60% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,8 έως 1 φορά ίδια κεφάλαια). Να σημειωθεί ότι οι τιμές-στόχοι που δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι ΑΧΕΠΕΥ διαμορφώνονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά και δίνουν περιθώρια ανόδου 60%-80%, που ισοδυναμούν με μια κεφαλαιοποίηση άνω των 16 -18 δισ. ευρώ για τον κλάδο με ορίζοντα το τέλος του 2016. Αν μη τι άλλο λοιπόν, συνολικά, ο κλάδος αποτελεί… «πρόκληση».
Ωστόσο, αυτή η… «πρόκληση» έχει μία ακόμα όψη. Γιατί τράπεζες και οικονομία παραμένουν συγκοινωνούντα δοχεία ιδίως στο… πλαίσιο της «μεγαλύτερης εικόνας», πως δηλαδή θα πάνε τα πράγματα δηλαδή με το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση και τα άλλα ανοιχτά μέτωπα που μπορούν να αλλάξουν άρδην το επενδυτικό κλίμα. Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», η επιστροφή των καταθέσεων, η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, η επιστροφή στην κερδοφορία αποτελούν ακόμα κάποιες από τις «γκρίζες ζώνες» και πρέπει να ξεδιαλύνει το τοπίο για να διαφανεί προσεχώς στον ορίζοντα μια καλύτερη προοπτική, όπως σε αυτή που προσδοκούν οι αναλυτές.
Κι εδώ… εισέρχεται ο παράγοντας «εναλλακτικά blue chips». Ο λόγος γίνεται για μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τα «νοικοκυρεμένα μαγαζιά», οι εξαγωγικές, οι εταιρείες που συνδέονται με ιδιωτικοποιήσεις, οι βιομηχανικές-ενεργειακές, η ελίτ δηλαδή του «25άρη» αλλά και της mid cap που μπορούν να αποτελέσουν, υπό κανονικές συνθήκες, είτε «συμπληρωματική» προς τις τράπεζες επιλογή, είτε αντίβαρο σε τυχόν τραπεζικές αρρυθμίες.
Στη λίστα παρακολούθησης, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι αναλυτές, ανήκουν τίτλοι όπως οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (παρά το +50% το 2015), Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (+14% το 2015, ωφελημένη και από τις τραπεζικές ΑΜΚ), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+30% πέρυσι), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έχασε έδαφος το 2015), Aegean, FOLLI-FOLLIE, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ, το «στοίχημα» της ΔΕΗ (με σχεδόν -30% το 2015), τα «δίδυμα» ΟΛΠ-ΟΛΘ αλλά και ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ αλλά και, σε χαμηλότερο επίπεδο, χαρτιά όπως οι Sarantis, Autohellas, Κρι-Κρι, Καράτζης, Flexopack, Kleemann, Frigoglass, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Σωληνουργεία Κορίνθου, Κυριακίδης κ.λπ.
Πάντως, όπως φάνηκε και χτες με τα απόνερα που έπληξαν τις αγορές από την Κίνα, ο δρόμος των αγορών δεν θα είναι «στρωμένος με ρόδα», αντιθέτως υπάρχουν πολλά «αγκάθια», απρόοπτα, εντάσεις και αναταράξεις. Ωστόσο, οι παίκτες δεν σταματούν να… προσδοκούν σε ένα καλύτερο «χρηματιστηριακό έτος». Αν τους κάτσει ή όχι… θα φανεί στη συνέχεια.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr