Αναμφίβολα, δεν έχουμε να κάνουμε και με την πλέον ισορροπήμένη κατάστση στο Χ.Α. και μόνο εύκολο δεν είναι για τους επενδυτές να βρούνε σημεία... ισορροπίας. Πόσω μάλλον όταν το οικονομικό και πολιτικό κλίμα είναι εύθραυστο, υπήρξε ένταση με το ΔΝΤ, η συζήτηση για το χρέος και τη συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ πάνε πίσω, το ρίσκο της χώρας αυξήθηκε (το έδειξαν τα ομόλογα) και η εικόνα διεθνώς είναι επιβαρυμένη.
Βέβαια, «έχουμε την πρόοδο με τα προαπαιτούμενα», λένε οι αναλυτές που θέλοντας να φέρουν την κουβέντα στα αμιγώς χρηματιστηριακά θέματα, δίχως να παραγνωρίζουν τα «μεγάλα», ισχυρίζονται ότι μοιραία «η προσοχή των επενδυτών θα εστιαστεί κυρίως στην περαιτέρω επιστροφή του τραπεζικού κλάδου στην... κανονικότητα, με τα νέα κομμάτια της ΕΤΕ να μπαίνουν αλλά τη μετοχή οσονούπω να διαγράφεται από τον EuroStoxx 600, τις σταθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις να παίζουν ρόλο, λίγο πριν από την τελευταία λήξη του triple witching στα Παράγωγα».
Γιατί αυτές τις ημέρες το ΧΑ θα γίνει ακόμη πιο τραπεζοβαρές, καθώς από σήμερα θα υπολογίζεται η είσοδος των νέων τίτλων της ΕΘΝΙΚΗΣ, αύριο λογικά ακολουθεί η αναδιάρθρωση της βαρύτητας στάθμισης για τη μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με τις ALPHA BANK, EUROBANK να έχουν προηγηθεί της σχετικής διαδικασίας, ενώ αναδιάρθρωση δεικτών από MSCI και FTSE έχουν προγραμματισθεί για τις 16 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Το κατά πόσο λοιπόν θα προκύψουν συνθήκες για μια αντίδραση που θα έχει ίσως και στοιχεία year end rally ή αν θα έχουμε πιέσεις σε τράπεζες και ήδη... «αδειασμένα» blue chips που θα οδηγήσουν το Χ.Α. σε νέα χαμηλά, θα φανεί προσεχώς. Με την ευρύτερη περιοχή των 550-560 μονάδων να είναι κομβική, όπως και οι 580-600 έως 615 μονάδες προς τα πάνω ή οι... 500 (και μετά 450 κ.λπ.) προς τα κάτω. Ευχή των ανθρώπων της αγοράς είναι το «πάτημα» στο 550 σημείο να αποτέλεσε μια νέα εκκίνηση για την αγορά στην τελική ευθεία για το κλείσιμο του έτους, εν μέσω αυξημένης τραπεζικής στάθμισης και με τα blue chips να παλεύουν να ξεφύγουν από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τελευταία.
Γιατί η αγορά χρειάζεται τόσο τα τραπεζικά όσο και τα μη τραπεζικά βαριά χαρτιά... Τα οποία, αμφότερες οι κατηγορίες, έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα και αυτό ιντριγκάρει κάποια χαρτοφυλάκια, αρκεί να γυρίσει η χώρα και η οικονομία στην κανονικότητα. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί «κάβοι» μπροστά μας...
Πάντως στο διήμερο της "βύθισης" στα χαμηλά έτους αλλά και στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενεργοποιήθηκαν εντολές σε ΟΠΑΠ,ΟΤΕ (η ΔΕΗ έχει γίνει μια ειδική περίπτωση λόγω ΑΔΜΗΕ) αλλά και ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ. Με αυξημένους μάλιστα όγκους που μένει να φανεί αν σημαίνουν κάτι, δηλαδή μάζεμα ή αλλαγή χαρτογυλακίων στα χαμηλά και μετά την μίνι εξαέρωση, αν και ήδη χάθηκαν στηρίξεις και χάλασαν τεχνικά δεδομένα. Πάντως, μια τεχνικής μορφής έστω αντίδραση ίσως να μην θεωρείται και απίθανη, ιδίως εάν βοηθήσουν δεδομένα εντός κι εκτός της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση κάπου στα 10 δις ευρώ και συνολική βαρύτητα οσονούπω 35%-40% στον FTSE 25 με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά. Αξίζει να καταγραφεί ότι σταδιακά εγχώριοι και διεθνείς οίκοι καταπιάνονται πάλι με τον κλάδο δίνοντας μάλιστα και τιμές-στόχους που υποδηλώνουν θεωρητικά περιθώρια ανόδου 50%, 60% ή 70%, τονίζοντας το discount άνω του 50%-60% σε σχέση με τις τράπεζες της Ν.Α. Ευρώπης ή το μεγαλύτερο έναντι αυτών της κεντρικής Ευρώπης. Βέβαια, ουδείς λησμονεί «βαρίδια» όπως τους ομολογιούχους που ακόμα έχουν χαρτιά στα χέρια τους, το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το πρόβλημα με την απώλεια καταθέσεων κ.λπ.
Επίσης, αξίζει ως στοιχείο να καταγραφεί ότι σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που έγραψαν τον Οκτώβριο τα blue chips, αν συνυπολογίσουμε την βύθιση στα μέσα της εβδομάδας, έχουμε απώλειες από 75% (ALPHA BANK) έως 98% (ΠΕΙΡΑΙΩΣ) στις τράπεζες (λόγω των ΑΜΚ), αλλά και απώλειες 35% στη Viohalco, -35% στον ΟΠΑΠ, -30% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, -26% με -28% σε ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, χασούρα άνω του 20% για ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, FOLLI-FOLLIE, LAMDA DEVELOPMENT, -19% για ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, -16% για ΜΕΤΚΑ, ενώ διψήφιες απώλειες γράφουν και οι JUMBO, Coca Cola, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Μονοψήφιο ποσοστό πτώσης γράφουν οι ΟΤΕ (-9,7%), Grivalia, Aegean. Αλλά σε αυτό έπαιξαν τον ρόλο τους οι αναδιαρθρώσεις (έχουμε και συνέχεια...).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr