Ωστόσο, όπως λέγεται στην αγορά, αυτές οι αναδιαρθρώσεις τις οποίες ακολουθούν θεσμικά χαρτοφυλάκια, index funds, κατά βάση ξένοι παίκτες, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η πολύπαθη χρηματιστηριακή αγορά έχει ακόμα να αντιμετωπίσει τρία rebalancing.
Μετά τα όσα προέκυψαν με τις σταθμίσεις των ALPHA BANΚ, EUROBANK, θα ακολουθήσει το rebalancing με τις μετοχές ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όπου λογικά θα δούμε πάλι το φαινόμενο να πωλούνται κάποια blue chips για να αγοραστούν οι δύο τραπεζικές μετοχές αν και μένει να φανεί αν ήδη κάποια χαρτοφυλάκια έχουν σπεύσει να «τακτοποιήσουν» μέρος των εκκρεμοτήτων.
Η δεύτερη αναδιάρθρωση σχετίζεται με τις αλλαγές στους δείκτης της MSCI που συνήθως φέρνουν εισροές και εκροές εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη πάντως, η MSCI ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε σημαντική αύξηση του συντελεστή στάθμισης των τίτλων ALPHA BANK και EUROBANK στους δείκτες MSCI που συμμετέχουν, σε συνέχεια της αύξησης τόσο της κεφαλαιοποίησής τους όσο και του free float μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Συγκεκριμένα οι τίτλοι των ALPHA BANK και EUROBANK παραμένουν στο Mid Cap του MSCI Standard με τη βαρύτητα της πρώτης να αυξάνεται στο 0,90 από 0,35 ( αντιστοιχεί σε 1.536.881.197 μετοχές από 255.381.197 μετοχές) και της δεύτερης στο 0,85 από 0,60 (αντιστοιχεί σε 2.185.998.765 μετοχές από 147.078.765 μετοχές πριν). Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το άνοιγμα της συνεδρίασης της 17ης Δεκεμβρίου καθώς κατά την συνήθη πρακτική ο MSCI δίνει πέντε συνεδριάσεις για τις απαραίτητες προσαρμογές στα χαρτοφυλάκια. Οι εν λόγω πάντως αναβαθμίσεις αναμένεται να φέρουν εισροές δεκάδων εκατομμυρώιν ευρώ στα δύο χαρτιά. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί από την MSCI και για τους τίτλους της Πειραιώς και αργότερα της Εθνικής.
Μετά τις αλλαγές στις σταθμίσεις Alpha και Eurobank στους δείκτες MSCI θα ακολουθήσουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE οι οποίες θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου, ήτοι πρόκειται για την τρίτη αναδιάρθρωση.
Οπότε, όπως λένε οι αναλυτές και οι επαγγελματίες του χώρου, δεν αποκλείονται νέες αναταράξεις αν και προφανώς το Χ.Α. δεν επηρεάζεται μόνο από την παράμετρο των rebalancing ή έστω επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα και παροδικά με ορατά όμως ήδη τα «απόνερα» και τα αποτελέσματα. Όπως βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες μετοχές βγαίνουν συνήθως ευνοημένες από αυτές τις αλλαγές, κατά συνέπεια δεν είναι όλα… «μαύρα».
Όμως, αν και είναι σίγουρο ότι οι αναδιαρθρώσεις επηρεάζουν την αγορά, το rebalancing των δεικτών δεν έχει καμία σχέση στα ελληνικά ομόλογα τα οποία εσχάτως έχουν επιδεινωθεί σημαντικά και απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά λόγω ρευστοποιήσεων. Οι λόγοι της διόρθωσης κατά βάση είναι πολιτικοί ή σχετίζονται με τα ανοιχτά μέτωπα σε διαπραγματεύσεις, αξιολόγηση. Οπότε, αν και η μεγάλη προσφορά μετοχών, τα LME ομολογιακά και άλλοι λόγοι προφανώς και έχουν επιδράσει, αυτή τη στιγμή σε χρηματιστηριακό επίπεδο βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο σε σχέση με την προ… ανακεφαλαιοποίησης συγκυρία.
Κατά συνέπεια, έστω και ως καλλωπισμός, ως ράλι ανακούφισης, ως τεχνική αντίδραση, το ΧΑ πρέπει να πάρει ανάσες καθώς δεν έχουν ξεπερασθεί τα μεγάλα προβλήματα σε τράπεζες, οικονομία και πολιτική σκηνή και ο κίνδυνος των… 500 μονάδων ελλοχεύει στον ορίζοντα.
Για αρκετούς μάλιστα παράγοντες του χώρου ζητούμενο δεν είναι τόσο η εικόνα των τραπεζικών μετοχών, που ούτως ή άλλως θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ισορροπήσουν, όσο η ανάσχεση της πτώσης εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, προκειμένου να μη χαθούν όσα κερδήθηκαν το 2015 αλλά και σε βάθος 2-3 ετών. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο ακόμη πιο δύσκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από χρηματιστηριακής πλευράς. Αυτό θα φανεί από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που οσονούπω συνολικά θα έχουν κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ αλλά από τις αντοχές των blue chips που βρίσκονται, τουλάχιστον πολλά εξ αυτών, 200% έως 700% υψηλότερα από τις τιμές που είχαν το καλοκαίρι του 2012.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr