Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η προσωρινή αισιοδοξία που φάνηκε να επικρατεί στις αγορές και η οποία προήλθε από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού έχει εξελιχθεί σε χειμερινό πεσιμισμό.
Έχοντας αψηφήσει τους πάντες, με απανωτά ράλι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ο Γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επέστρεψε εσχάτως στην πτωτική του πορεία, με πτώση 23% μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες. Την Τετάρτη έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 χρόνια. Η πτώση του Γενικού Δείκτη, σε ποσοστό 32% μέσα το 2015 ήρθε να προστεθεί στο μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών το οποίο έχει σχεδόν αποσβέσει την χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει γίνει ολοένα και πιο αισθητή τις τελευταίες εβδομάδες αφού η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πλημμύρισε τελικά την χρηματιστηριακή αγορά της χώρας με δισεκατομμύρια νέων μετοχών, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να υπήρχε ανάλογη ζήτηση από αγοραστές. Το χειρότερο είναι πως η εισαγωγή αυτών των μετοχών στην αγορά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου το μερίδιο των τραπεζών στους σταθμισμένους δείκτες, μεγαλώνει.
«Αυτό σημαίνει πως τα ETFs που ακολουθούν την Ελλάδα και τα εγχώρια funds πρέπει να πουλήσουν μετοχές που δεν έχουν να κάνουν με τράπεζες, και να επενδύσουν σε τράπεζες», αναφέρει ο Γιώργος Αθανασάκης, equity sales director της Pantelakis Securities SA στην Αθήνα. Με τους επενδυτές αυτούς ανήμπορους να στείλουν αλλού τα λεφτά τους, είναι πιθανό πως η πτώση της αξίας των ελληνικών μετοχών θα συνεχιστεί τον Δεκέμβριο.
Η μετοχές της Alpha Bank και Eurobank Ergasias επέδειξαν άνοδο την Τετάρτη. Αντιθέτως, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Πειραιώς μειώθηκαν πάνω από 21%.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας προσπάθησαν να συγκεντρώσουν χρήματα από ιδιώτες επενδυτές τον Νοέμβριο για να «κλείσουν την τρύπα» των 14,4 δισ. Ευρώ. Η Εθνική και η Πειραιώς δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν όλα τα αναγκαία χρήματα. Οι Ευρωπαίοι δανειστές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση των υπολοίπων.
Την Πέμπτη, ο αριθμός των μετοχών Alpha και Εurobank οι οποίες είναι διαθέσιμες στους επενδυτές στους δείκτες FTSE/ASE (η στάθμισή τους δηλαδή) θα αυξηθούν κατά 89% και 81% αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις. Οι αυξήσεις σημαίνουν πως η Alpha Bank θα αποτελέσει το 14% του FTSE/ASE Large Cap Index από 1%, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη. Η Eurobank θα βρεθεί στο 9%, από 0,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.
Αν και συγκεντρώνει την απαραίτητη χρηματοδότηση, η «βροχή» των πωλήσεων των μετοχών καταστρέφει την συνολική αξία των τραπεζών, αντί να την αυξάνει. Ο τραπεζικός δείκτης FTSE/Athex Banks κατέρρευσε με ρεκόρ 77% τον Νοέμβριο, και 15% τον Δεκέμβριο. Συνολικά, φέτος, η πτώση του εν λόγω δείκτη βρίσκεται στο 95%. Βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία έχει χάσει 98% φέτος, ήταν πολύ «λίγη» για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Βγήκε από τη λίστα το Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου έχουν αυξηθεί. Για του λόγου το αληθές τα δεκαετή βρέθηκαν με αποδόσεις 8,38% την Τετάρτη, από το χαμηλό του Νοεμβρίου του 6,94%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr