Το Χ.Α. "κλείνει" σήμερα έναν δύσκολο μήνα, ο οποίος μέχρι την Παρασκευή είχε γράψει σε επίπεδο Γενικό δείκτη -10,7%, με απώλειες 80% για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ τα blue chips ξεχώρισαν με τη συμπεριφορά τους.
Από την άλλη πλευρά, το rebalancing του δείκτη MSCI Greece θα έχει τη σημασία του. Η διατήρηση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη στο Χ.Α. πάνω από τις 640 μονάδες, παρά τις μαζικές τραπεζικές πιέσεις είναι θετικό στοιχείο. Οι τίτλοι της COCA-COLA HBC , της JUMBO και του ΟΤΕ , όπως εσχάτως και των ΟΠΑΠ , ΔΕΗ , ΕΧΑΕ , ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ , ΕΛΠΕ κ.λπ. παρέχουν για την ώρα σημαντικά μαξιλάρια στους δείκτες.
Τυχόν επιστροφή πάντως του δείκτη χαμηλότερα των 640 μονάδων δεν θα αποτελεί καλή εξέλιξη αφού η επόμενη ισχυρή στήριξη τοποθετείται στις 605 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα ερώτημα κατά πόσο το Χ.Α. μπορεί να ακολουθήσει ένα τυχόν «εορταστικό ράλι» στις ξένες αγορές στο φίνις του έτους, καθώς εύλογο είναι να ταλαιπωρηθεί από την εισαγωγή των νέων τραπεζικών μετοχών, με την στάθμιση των ανακεφαλαιοποιημένων ομίλων να καθίσταται βαρύτερη. Ενδεικτικά σημειώνεται, πως η στάθμιση των 4 συστημικών ομίλων από μόλις 3%-4% θα αυξηθεί σε σχεδόν 30% στη τελική μορφή της.
Η μοναδική πλέον εκκρεμότητα για τον κλάδο είναι η δημόσια προσφορά μετοχών για τους ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα (ξεκινά σήμερα), οπότε, τα «ισχυρά χέρια» έχουν λίγες ημέρες μόλις για να «χτίσουν άμυνες».
Και ίσως η ανοδική αντίδραση κάποιων άλλων βαριών χαρτιών να λειτουργεί και ως δικλείδα ασφαλείας, ως μαξιλάρι, ώστε τυχόν πίεση των τραπεζών να μην οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα των 605-600 μονάδων, κάτι που ίσως θα ήταν ευκολότερο να συμβεί αν ο Γ.Δ. είχε χάσει ήδη τις 640 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ΑΜΚ μπήκαν και ουκ ολίγα hedge funds που προφανώς ψάχνουν για κέρδη, όμως από την άλλη πλευρά δεν θα είναι εύκολοι και προβλέψιμοι παίκτες.
Στο θετικό σενάριο, εφόσον οι 640 μονάδες διατηρηθούν, ο πρώτος στόχος είναι η επάνοδος του δείκτη πάνω από τις 665 μονάδες. Το επίπεδο στις 680 μονάδες θα αποτελέσει το πρώτο ισχυρό σημείο αντίστασης στην αγορά, πριν τον στόχο των 700-715 μονάδων. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει πάνω από τη ζώνη των 190 μονάδων, με τη στήριξη, σε περίπτωση καθοδικής κίνησης, να βρίσκεται στο χαμηλό των 185 μονάδων. Στο ανοδικό σενάριο ο στόχος των 200-205 μονάδων αντιστοιχεί στο επίπεδο των 680 μονάδων του Γενικού Δείκτη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 649,79 μονάδες με πτώση 1,37%, ενώ FT 25 υποχώρησε 2,24%.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr