Από τη μία πλευρά έχουμε τα τραπεζικά χαρτιά που έχουν «γονατίσει» και διαπραγματεύονται «για μια χούφτα λεπτά του ευρώ», με τις μετοχές του κλάδου, τις ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ, να γράφουν μόνο από την αρχή του μήνα απώλειες 80% περίπου, να γράφουν η μία μετά την άλλη νέα ιστορικά χαμηλά, να διαπραγματεύονται για 2, 3, 5-6 ή 30 σεντ και με τον κλαδικό δείκτη να γράφει χτες μέσα στη συνεδρίαση νέα ιστορικά χαμηλά κάπου στις 122 μονάδες.
Προφανώς δε, πέρα από τις πληγές της οικονομίας, τις συνεχείς διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, τα capital controls κ.λπ., οι χαμηλές, στα όρια του… μηδέν, τιμές στις οποίες καθορίστηκαν (προ reverse split) οι ΑΜΚ από τα book buildings (όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία), τα προφανή ή αφανή discounts, το arbitrage, τα χαρτοφυλάκια που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διατηρήσουν μετοχές του κλάδου, έχουν παίξει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της τραγικής εικόνας στο ταμπλό. Σαφώς και είναι σημαντική η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, σαφώς και είναι επιτυχία η κάλυψη των ΑΜΚ από ιδιώτες, ωστόσο, στο ταμπλό έχει εκτυλιχτεί το «δράμα των μετόχων», με τους περισσότερους Έλληνες επενδυτές να μην μπορούν να ψωνίσουν στα φθηνά επίπεδα αλλά απλά να πουλάνε…
Στην ίδια περίοδο, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, συντηρούν την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων και κοντά στη ζώνη των 660-665 μονάδων τα άλλα δεικτοβαρή χαρτιά, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, η επιχειρηματική ραχοκοκαλιά της χώρας που όμως και αυτή έχει ταλαιπωρηθεί από τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν, την υπερφορολόγηση κ.λπ. Μετοχές όπως οι COCA COLA HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, METKA, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΤΙΤΑΝΑΣ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. εκ περιτροπής στηρίζουν το Χ.Α., δίνουν trading ενώ κάποιες εξ αυτών επιχειρούν να κλείσουν ακόμα και την ψαλίδα με τα πρόσφατα υψηλά ή ακόμα και με τα υψηλά 52 εβδομάδων.
Από κει και πέρα, οι αναλυτές και οι παίκτες περιμένουν να διαπιστώσουν αν οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να πάρουν ανάσες για μερικές συνεδριάσεις, δίχως όμως αυτό να αποτελέσει μια ακόμα «ανοδική παγίδα», κι ενώ οδεύουμε και προς τη λήξη της σειράς των Παραγώγων τον Νοέμβριο. Πάντως, αν και κάποιοι θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει μια αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές, άλλοι επενδυτικοί πόλοι υπενθυμίζουν ότι προσεχώς, όπως θα εμφανιστούν αγοραστές στα χαμηλά, έτσι και θα υπάρχουν χαρτοφυλάκια που θα βγούνε να πουλήσουν, μαζικότερα ή με πιο αργό ρυθμό.
Όπως σημείωνε, μεταξύ άλλων, χτες ο αναλυτής της Μίδας, Στρατής Πολυχρονέας, «από τις τιμές των βιβλίων προσφορών των τραπεζών (από αυτά που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής) και από το ποιόν των συμμετεχόντων σε αυτές μπορεί κάποιος να πει πολλά πράγματα, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα χωρίς, δυστυχώς, να χρειαστεί να εξετάσει κανένα άλλο στοιχείο. Μπορεί βέβαια η ταυτότητα εκείνων που συμμετέχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις να μην έχει γνωστοποιηθεί ακόμα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα μεγάλο ή και μικρό ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν εξέφρασε ούτε καν διερευνητικό ενδιαφέρον για αυτές. Γεγονός είναι ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι, που δε συμμετέχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις, τυγχάνουν οριακά καλύτερης αντιμετώπισης έναντι εκείνων που είδαν τις μετοχές τους να αναστέλλονται, καθώς οι τρέχουσες τιμές των μετοχών των συστημικών τραπεζών, πλην αυτή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, βρίσκονται κάτω από τα 0,06-0,07 ευρώ.
Οριακά καλύτερης, όχι μόνο λόγω τιμής, αλλά και λόγω ψυχολογίας. Πως είναι δυνατόν, κάποιος που ως μικρομέτοχος κλήθηκε πλειστάκις να στηρίξει την τράπεζα στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ή/και στις αυξήσεις τους, και ο αριθμός αυτών είναι συντριπτικά μεγάλος, να το πράξει τώρα;
Μήπως όμως του δόθηκε πραγματικά η ευκαιρία (η ΕΘΝΙΚΗ αποτελεί εξαίρεση υπό προϋποθέσεις); Αλλά και αν δεν του δόθηκε, με τι ψυχολογία και τι ρίσκο να αρπάξει την ευκαιρία εκείνη που θα προκύψει μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις; Άλλωστε η ευκαιρία αυτή δίνεται στους ξένους και όχι στους Έλληνες που πρέπει και να πληρώσουν τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τα τέλη του έτους. Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη αποτίμηση μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις».
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr