Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα emetrics, στην οποία συμμετείχε και το Reporter.gr, την οποία διεξήγαγαν στην Ελλάδα οι εταιρείες AGB Nielsen και Phaistos Networks, υπό την αιγίδα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν ακόμη 75 sites.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το μήνα Νοέμβριο κατεγράφησαν στο ελληνικό Διαδίκτυο 2.971.285 διαφορετικοί επισκέπτες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία των 2.559.168 επισκεπτών προήλθε από το εσωτερικό της χώρας (ποσοστό 86,1%) και οι υπόλοιποι από το εξωτερικό.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επισκεπτών των ελληνικών δικτυακών τόπων από το εξωτερικό, για το ίδιο διάστημα, το 3,1% προέρχεται από τη Βρετανία, το 2,3% από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1,8 από τη Γερμανία και το 5,3% από άλλες χώρες. Οι Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου αντιπροσωπεύουν το 1,4%.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχείαεννέα στους δέκα έλληνες χρήστες σερφάρουν στο Διαδίκτυο σχεδόν καθημερινά, ενώ έξι στους δέκα μένουν δικτυωμένοι από δύο έως πέντε και πλέον ώρες την ημέρα.
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των χρηστών, εντύπωση προκαλεί η δραστηριότητά τους, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (69,5%), δεν φοβούνται να πραγματοποιήσουν αγορές μέσω του Internet (το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 67,5%), ενώ οι περισσότεροι (53,5%) επιλέγουν τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα και όχι του εξωτερικού. Εκείνοι που δεν προτιμούν το Διαδίκτυο για τις αγορές τους, φαίνεται ότι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα on-line(57,3%) ή φοβούνται για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων (42,2%).
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών που χρησιμοποιούν online υπηρεσίες του Δημοσίου. Το 89,3% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κυρίως το TaxisNet, την αναζήτηση ΦΕΚ ή πληροφοριών για επιδοτήσεις, υπηρεσίες των ΚΕΠ ή του ΑΣΕΠ. Αντίστοιχα υψηλό (41,4%) είναι το ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες e-banking: κυρίως ενημερώνονται για το υπόλοιπο του λογαριασμού τους, μεταφέρουν χρήματα, πληρώνουν λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες.
Αναφορικά με τις συνδέσεις DSL, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, καθώς τις διαθέτει το 69,1% των χρηστών, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 36,8%, η αύξηση δηλαδή είναι σχεδόν διπλάσια.
Ανασταλτικοί παράγοντες στις συνδέσεις DSL είναι το υψηλό κόστος, η κακή ποιότητα υπηρεσιών αλλά και οι χαμηλές ταχύτητες σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το πιο ακριβό γρήγορο Internet, καθώς οι Έλληνες πληρώνουν συνολικά, μαζί με τα πάγια, από 100 έως 150 ευρώ μηνιαίως για σύνδεση στο 1 Mbps, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος π.χ. στην Αυστρία είναι μόλις 49 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr