Πράγματι οι τραπεζικοί τίτλοι αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως ο ΟΤΕ, δέχονται πιέσεις για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών αφού τελειώνει το έτος και επιθυμούν να καταγράψουν υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους. Σημειώνεται ότι και τον Οκτώβριο οι ξένοι είχαν αυξήσει τη συμμετοχή τους στο Χ.Α. στο 53,81%.
Οσον αφορά στις τράπεζες τα μεγέθη εννεαμήνου είχαν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, οπότε δεν μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη Σοφοκλέους. Mάλιστα στην παρούσα φάση ξένοι θεσμικοί διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τα spreads.
Από την άλλη πλευρά το διεθνές κλίμα παραμένει ευμετάβλητο και οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες στις ευρω-αγορές θα επικρατήσουν τάσεις συσσώρευσης ή και ήπια διόρθωση, δεδομένου ότι έχουν υπεραποδώσει από τις αρχές του έτους.
Πάντως ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, αφού οι εκροές στα αμοιβαία κεφάλαια μετοχικά εσωτερικού συνεχίζονται και το διάστημα από 1/1 έως 2/12 ανέρχονται σε 828 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Είναι πράγματι ανησυχητικές οι συνεχιζόμενες εκροές, αν ληφθεί υπόψη ότι παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει από τις αρχές του έτους περί το 14%, οι μεριδιούχοι εξακολούθησαν να ρευστοποιούν τα μερίδιά τους.
Σελέχη των ΑΕΔΑΚ δήλωσαν στο "R" ότι αν και στην τρέχουσα χρήση δεν υπάρξουν εισροές, τότε θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να βελτιωθεί η εικόνα στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Αμαλία Κάτζου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr