Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ως χρονικό σημείο ορόσημο το πρακτορείο θέτει την 9η Απριλίου, όπου η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει μία δόση 462 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ προσδιορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, για αποπληρωμές πιστωτών περίπου στα 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.
Όπως σημειώνει, εάν από το ποσό αυτό αφαιρεθεί η μετακύλιση ορισμένων ομολόγων, το συνολικό χρέος υποχωρεί κοντά στα 13 δισ. ευρώ.
Το Bloomberg, στη δημοσίευση του ευελπιστεί ότι η χώρα να βρει αυτά τα κεφάλαια, βασίζοντας την αισιοδοξία στις ακόλουθες πηγές χρηματοδότησης:
- Πρωτογενές πλεόνασμα: Αν όντως ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ, αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή χρεών.
- ΕΚΤ: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, αφού, όμως, πρώτα η χώρα συμφωνήσει με τους θεσμούς.
- ΔΝΤ: Το ΔΝΤ πρέπει να εκταμιεύσει 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έκτη (και επιτυχημένη) αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος. Επίσης το ΔΝΤ μπορεί να αποδεσμεύσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την έβδομη (θα γίνονταν στις 30 Νοεμβρίου 2014) και όγδοη (θα γίνονταν στις 28 Φεβρουαρίου 2015) αξιολόγηση.
- EFSF: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα πρέπει, αφού ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση, να δώσει στην Ελλάδα το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλυφθεί με δύο τρόπους:
- με την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ
- και με πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, κάτι που είχε συμφωνηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με το Bloomberg εάν δεν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο η χώρα θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη με βίαιο τρόπο και όχι οικειοθελώς. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η Αθήνα δεν κατορθώσει να φθάσει σε ένα συμβιβασμό με τους εταίρους της και μάλιστα έγκαιρα και τελικώς αθετήσει τις υποχρεώσεις της.
Στην περίπτωση ενός Grexit, το σενάριο του πρακτορείου προβλέπει:
- ότι η ΕΚΤ θα κόψει κάθε βοήθεια στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα γονατίσουν.
- η Ελλάδα θα ξεκινήσει να τυπώνει δικό της νόμισμα. Η όλη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει κάποια στιγμή την Ελλάδα στο να σταθεί εκ νέου στα πόδια της, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα.
Αν το Grexit, αποκλειστεί η Ελλάδα θα έχει ένα ακόμη πρόβλημα, να βρει τρόπους για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το 2016.
Προκειμένου να το πετύχει ίσως θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Εάν συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 1,5% και 2% του ΑΕΠ, κάτι τέτοιο (σ.σ.: ένα τρίτο πακέτο) μπορεί να συμφωνηθεί.
Το πρακτορείο αποκλείει κάθε πιθανότητα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συναινέσουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, εκτιμώντας όμως ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχοληθεί και τόσο με αυτό το θέμα και ίσως αφήσει να το λύσει κάποια άλλη κυβέρνηση στο μέλλον.
Βάσει ενός ακραίου σεναρίου η τρέχουσα κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να διαλυθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ορισμένα μέτρα. Πάντως οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ.