Το σκεπτικό της UBS βασιζόταν στην εκτίμηση πως στη νέα εποχή της οικονομικής επιβράδυνσης, οι εταιρείες που διαθέτουν έκθεση σε αγορές με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να επιβραβεύονται από τους αναλυτές, και να διαπραγματεύονται σε premium.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκφράστηκε σε τελευταία του έκθεση με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τη Eurobank, την οποία συμπεριέλαβε και στη λίστα των 15 πανευρωπαϊκών επιλογών του για το 2007, ενώ επεσήμανε και το πλεονέκτημα των αναδυόμενων αγορών που προσφέρουν και άλλες ελληνικές εταιρείες, όπως οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Intralot, Σιδενόρ και ΟΤΕ.
Ωστόσο, εάν το 2007 αναμένεται να χαρακτηρισθεί από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τις αναδυόμενες αγορές, παράλληλα, θα εμφανίσει και αύξηση των επιτοκίων και κατ΄ επέκταση περιορισμό της ρευστότητας, εξέλιξη που κατά κανόνα επηρεάζει αρνητικά τις αγορές αυτές.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ABN Amro, και στο μέτωπο αυτό θα πρέπει να αναμένονται από το 2007 αλλαγές. Η απομάκρυνση της πλεονάζουσας ρευστότητας εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες ρίσκου, όχι μόνο για τα χρηματιστήρια, αλλά και για τις υπόλοιπες επενδυτικές κατηγορίες.
Οι αναλυτές του οίκου δεν έχουν παρά να υπενθυμίσουν τη ραγδαία διόρθωση του διαστήματος Μαΐου-Ιουνίου, όταν η επενδυτική κοινότητα συνειδητοποίησε πως η εποχή του φθηνού χρήματος αποτελεί παρελθόν, και προχώρησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως στις αγορές με υψηλότερο ρίσκο, όπως οι αναδυόμενες αλλά και η ελληνική.
Βέβαια, η ABN Amro δεν προβλέπει μια ανάλογης έκτασης κρίση, αλλά πιο ψύχραιμες αντιδράσεις, καθώς, όπως επισημαίνει, η προσφορά χρήματος στην Ευρώπη δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ανάλογο φαινόμενο καταγράφεται και στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 425 μονάδες βάσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θεωρεί πως η μείωση της ρευστότητας δεν θα προκαλέσει δραματικές αντιδράσεις από τις αγορές, όμως, εκτιμά πως σε ένα τέτοιο σενάριο, κάποια χρηματιστήρια θα δεχθούν ισχυρότερο πλήγμα. «Η επίπτωση θα είναι χειρότερη στα πιο ριψοκίνδυνα άκρα του επενδυτικού φάρματος», σημειώνουν οι αναλυτές.
Δηλαδή, όπως και το Μάιο, τα χρηματιστήρια αυτά που θα επηρεασθούν χειρότερα αναμένεται να είναι όσα θεωρούνται από τους επενδυτές ως περισσότερο ριψοκίνδυνα, κυρίως τα αναδυόμενα, αλλά και κάποια από τα ανεπτυγμένα. Ανάμεσα σε αυτά, η ABN Amro επισημαίνει το ισπανικό χρηματιστήριο, που «τιμωρείται» από τους επενδυτές για την έκθεση των εταιρειών του στη Λατινική Αμερική, αλλά και το ελληνικό, για την έκθεση των επιχειρήσεων στην Τουρκία. Παράλληλα, στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και κάποιες μετοχές από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία, οι οποίες διαθέτουν έκθεση σε αγορές της Αν. Ευρώπης.
Κ.Σαμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr