Σύμφωνα με τον Γερμανό επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank, το γεγονός ότι τα ημερομίσθια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων της Λετονίας και της Λιθουανίας, δεν οδήγησε σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, όπως στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Αντιθέτως, επισημαίνει ο διευθυντής του Bruegel, η Ελλάδα βρίσκεται παραμένει περιθωριακή χώρα στον τομέα αυτό, όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία.
Ο αναλυτής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ωφεληθεί από μία γρήγορη υποτίμηση.
Μάλιστα, αποδίδει τις χαμηλές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών «στις άκαμπτες αγορές προϊόντων, στο πολιτικό σύστημα που εμποδίζει την πραγματική αλλαγή και εγγυάται τα προνόμια των λίγων, και στην έλλειψη αξιοκρατίας».
Υποστηρίζει, επίσης, ότι «στον βαθμό που η τρόικα μπορεί να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση της χώρας, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μάλιστα αντιπαραγωγική».
Ωστόσο, ο Guntram Wolff υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι είναι απαραίτητο να γίνει κάποια ελάφρυνσή του, ενώ σχολιάζει ότι θα μπορούσε να γίνει και κάποια ονομαστική περικοπή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr