Υπενθυμίζεται ότι τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν τοποθετήσει από τις αρχές του έτους περί τα 3,3 δισ. ευρώ το Χ.Α., ενδεικτικό της προτίμησης που δείχνουν για την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Στον αντίποδα οι έλληνες συνάδελφοί τους συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, προσπαθώντας να εγγράψουν υπεραξίες. Ωστόσο οι εκροές συνεχίζονται στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και η κρίση στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων καλά κρατεί.
Η απουσία των ελλήνων θεσμικών δημιουργεί ανησυχίες, μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προχωρήσουν σε συντονισμένεςπωλήσεις, στην περίπτωση που οι ξένοι αποφασίσουν να μειώσουν τη μετοχική τους έκθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Γενικότερα ο θεσμός των συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα δοκιμάζεται την τελευταία εξαετία και δεν φαίνεται να συγκινεί τους επενδυτές, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Από την άλλη πλευρά αυτό που προβληματίζει το σύνολο των χρηματιστηριακών παραγόντων είναι η απουσία των μικροεπενδυτών, οι οποίοι φαίνεται ότι μετά από τα θλιβερά γεγονότα του 1999 είναι δύσκολο να εμπιστευθούν τη Σοφοκλέους.
Αρά όλο το παιχνίδι στη Σοφοκλέους το κάνουν οι ξένοι, οι οποίοι ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.
Το πότε λοιπόν θα υπάρξει διόρθωση θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των ξένων και πότε θα αποφασίσουν να κατοχυρώσουν μέρος από τα κέρδη τους, ενώ και το διεθνές κλίμα παραμένει από τους βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης της τάσης στο Χ.Α.
Eίναι γεγονός ότι η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων είναι θετική τους τελευταίους μήνες, ενώ ξένοι οίκοι προβλέπουν συνέχιση της ανόδου και το διάστημα που απομένει για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα χρήση.
Πάντως τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δείχνουν ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων και αναπτερώνουν τις ελπίδες για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα από τη Fed.
Αμαλία Κάτζου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr