Τα σπουδαιότερα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα, ήταν: τα αρνητικά επιτόκια, το TLTRO και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ABS.
Ποιες είναι οι συνέπειες των μέτρων αυτών στις υπόλοιπες χώρες
Ένα από τα αποτελέσματα των παραπάνω ενεργειών ήταν και η πτώση του ευρώ. Αν και αυτή είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, η εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων αποτελεί την αρχή των σταθερών πιέσεων για το ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες ενός χαμηλού ευρώ.
Η έξοδος των κεφαλαίων από το ευρώ, θα έβρισκε καταφύγιο και σε κάποια από τα γειτονικά νομίσματα. Το πρώτο μεγάλο θύμα ήταν το φράγκο με την ισοτιμία EUR/CHF να έχει πλησιάσει επικίνδυνα το 1,2000 και με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Τελικά, μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής, στέλεχος της SNB και κατόπιν και ο ίδιος ο επικεφαλής, έκαναν την πρώτη επίσημη εμφάνισή τους.
Αρχικά τονίστηκε ότι η SNB δεν αποκλείει την ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων και για το φράγκο. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε για να διατηρηθεί το 1,2000. Το EUR/CHF δέχθηκε ισχυρές εντολές αγοράς, πιέζοντας όλα τα short που υπήρχαν από επίδοξους κερδοσκόπους.
Λίγες ώρες νωρίτερα, παράπονα είχε εκφράσει και στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Δανίας, το οποίο είχε δηλώσει ότι: η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί ανισορροπίες και προκειμένου να διορθωθούν και να μην επηρεάσουν άλλες χώρες, θα πρέπει να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Δεν αποκλείεται κι άλλες χώρες της Ευρώπης να αρχίσουν να επεξεργάζονται ανάλογα σχέδια.
Νομισματικός πόλεμος σε εξέλιξη
Ο νομισματικός πόλεμος έχει πάρει άλλες διαστάσεις ακόμα μεγαλύτερες, με σχεδόν όλες τις χώρες να επιδίδονται σε έναν αγώνα για τον πάτο των νομισμάτων τους.
Μια νέα μεγάλη μάχη αναμένεται να υπάρξει μεταξύ ΕΚΤ και BoJ. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ευρωζώνης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και την προσέλκυση επενδύσεων. Με το γεν να αναμένεται να ξεπουληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα αυξάνοντας κι άλλο τις απώλειές του σε σχέση με το ευρώ, η ΕΚΤ θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο καθώς θα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερής υποτίμησης του ευρώ.
Βρετανία – Σκωτία
Αυξάνεται κατακόρυφα η αγωνία για το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το «ΝΑΙ» συγκεντρώνει το 54% των προτιμήσεων. Ο επικεφαλής της ΒΟΕ, Mark Carney, δήλωσε ότι αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί θα χρειαστεί εκ νέου πρόσβαση σε αποθέματα στερλίνας προκειμένου να επιβιώσει. Μάλιστα το ύψος των αποθεμάτων που θα χρειαστεί, εκτιμώνται στο 25% του ΑΕΠ της. Από την εξέλιξη αυτή, δεν είναι απίθανο να ενισχυθεί η στερλίνα η οποία έχει υποστεί ισχυρότατες πιέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr