Οι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν ότι αρκετές μετοχές κυρίως του FTSE 20 βρίσκονται σε υπερτιμημένα επίπεδα, οπότε η διόρθωση είναι αναμενόμενη.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να καταγράψει νέο υψηλό τρέχοντας έτους με εφαλτήριο τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα επιχειρηματικά deals και το ομαλό διεθνές κλίμα.
Μερίδα αναλυτών σημειώνει ότι για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις απαιτείται η θετική αντίδραση των μετοχών της Εθνικής και του ΟΤΕ.
Οσον αφορά τα ξένα χρηματιστήρια οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων είναι θετικές και θεωρούν ότι παρότι οι δείκτες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, το momentum παραμένει θετικό.
Παράλληλα διεθνώς εισέρχονται καθημερινά χρήματα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά funds και όσο αυτό συνεχίζεται θα διατηρούνται και οι αγορές μετοχών κοντά στα υψηλά τους ή θα βλέπουν και νέα υψηλά.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι είναι «long», καθώς ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο και φοβούνται τη διόρθωση.
Σχετικά με τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση κύκλοι της αγοράς διατείνονται ότι υπάρχουν ακόμη επενδυτικές ευκαιρίες και μετοχές με χαμηλές αποτιμήσεις, ωστόσο συνιστούν προσοχή στις φήμες που κυκλοφορούν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του εγκλωβισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι θεσμικοί έχουν τοποθετήσει στο δεκάμηνο του 2006 κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ στη Σοφοκλέους, ενώ αντίθετα τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν αποσύρει 3,2 δισ. ευρώ.
Η επιφυλακτικότητα των ελλήνων διαχειριστών είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση για τη Σοφοκλέους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προχωρήσουν σε συντονισμένες πωλήσεις, στην περίπτωση που οι ξένοι αποφασίσουν να μειώσουν τη μετοχική τους έκθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αμαλία Κάτζου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr