Με τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την τραπεζική ένωση και τις ρυθμίσεις για τις καταθέσεις και την αγορά να παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, οι επενδυτές θέλουν να διατηρηθεί το status quo για να μειωθεί η αβεβαιότητα.
Ωστόσο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν ενισχυθεί στα πέντε χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές και ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας θεωρείται ευάλωτος, με τις πρόωρες εκλογές να αποτελούν πιθανό σενάριο.
"Αν η ψήφος διαμαρτυρίας οδηγήσει στη στροφή των κυβερνήσεων μακριά από την στήριξη της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, τότε θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικές εκροές τόσο από τα ομόλογα της ευρωζώνης όσο και από τα χρηματιστήρια", επισημαίνουν οι αναλυτές.
Πάντως, υπάρχει ένας πιθανός σωτήρας και αυτός δεν είναι άλλος από την δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει νέα πολιτική στις 5 Ιουνίου για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, σε μία συνέντευξη Τύπου η οποία αναμένεται να μείνει στην ιστορία, καθώς θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχουμε δει τα τελευταία 2 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2012 (και την περίφημη φράση του Ντράγκι: "θα κάνω ότι χρειαστεί για τη στήριξη του ευρώ"), σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ένα πρόβλημα πάντως είναι πως μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, μπορεί να απογοητεύσουν τις αγορές. Η αγορά ζητά ένα προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τύπου Fed. "Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ξεφόρτωμα στις αγορές ομολόγων", επισημαίνουν οι αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr