Όπως αναφέραμε τη Δευτέρα, τα ελληνικά ομόλογα έρχονται πρώτα σε κέρδη από τις αρχές του χρόνου μεταξύ των 34 αγορών της Ευρώπης, έχοντας προσφέρει στους επενδυτές αποδόσεις της τάξης του 23%, και ακολουθούν τα πορτογαλικά με κέρδη 12%, ενώ από το καλοκαίρι του 2012 τα κέρδη των greek bonds τουλάχιστον εντυπωσιάζουν αφού διαμορφώνονται στο 440%.
Ανάλογο είναι και το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, αφού από τις αρχές του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη, στο 14,5%, μετά από το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας και τον δείκτη PSI-20, ο οποίος έχει ενισχυθεί 15,5% από την πρώτη συνεδρίαση του 2014. Τρίτη σε κέρδη έρχεται η ιταλική αγορά με άνοδο 13,3%, ακολουθεί η Δανία με κέρδη 13,1 % και την καλύτερη πεντάδα του τριμήνου κλείνει η ιρλανδική αγορά με άνοδο 9,9% από τις αρχές του έτους.
Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 σημείωσε κέρδη 16% πέρυσι και έχει κερδίσει 1,2% μέχρι στιγμής το 2014, δημιουργώντας ένα ελκυστικότατο περιβάλλον για τους επενδυτές, οι οποίοι όπως φαίνεται ξεχωρίζουν και προτιμούν την περιφέρεια, την οποία και απέφευγαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, καθώς βλέπουν πως οι ευκαιρίες και οι αποδόσεις εκεί, είναι πολύ υψηλότερες.
"Σε πανευρωπαϊκή βάση βλέπουμε ροές προς τη Νότια Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ισπανία, αλλά επίσης και την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Και αφορούν σε όλους τους κλάδους", όπως σημειώνει ο Klaus Hessberger, επικεφαλής επενδύσεων της JP Morgan.
Επιπλέον, οι βαριές εκροές από τις αναδυόμενες αγορές φαίνεται πως έχουν πλέον σταματήσει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EPFR Global, έχει σημειωθεί μια ξαφνική διακοπή της φυγής των κεφαλαίων από την περιοχή, στην οποία ανήκει πλέον και το Χ.Α, πράγμα που ενισχύει τις ελπίδες ότι το πρόσφατο σφυροκόπημα των assets των αναδυόμενων αγορών έχει αρχίσει και υποχωρεί. Τα funds των αναδυόμενων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων κατέγραψαν εκροές από μόλις 0,05 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.
"Η αλλαγή της ροής των κεφαλαίων ήταν απότομη και αντικατοπτρίζει την πρόσφατη υπερβολική πίεση που έχουν δεχτεί οι τιμές των μετοχών των αναδυόμενων αγορών", σημειώνει ο Κοon Chow αναλυτής της Barclays. Σύμφωνα με το Reuters, σε επίπεδο χώρας οι μετοχές της Ρωσία, της Χιλής και της Ελλάδας είδαν το τελευταίο διάστημα τις μεγαλύτερες εισροές ως ποσοστό του ενεργητικού υπό διαχείριση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr