Η σημερινή κρίση κινδυνεύει να οδηγήσει σε ένα τεράστιο κύμα φυγής κεφαλαίων και πτώσης κερδών στις αναπτυγμένες αγορές, καθώς ο επενδυτικός κόσμος αρχίζει και προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον όπου ούτε η Κίνα αλλά ούτε και οι ΗΠΑ, δεν θα μπορέσουν να σώσουν την κατάσταση. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All- Country World Index, έφτασε μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έχει χάσει σχεδόν 4% από τις 22 Ιανουαρίου, σημειώνοντας τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων έξι μηνών.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να ανακόψει την πτώση της λίρας απέτυχε, καθώς ο διπλασιασμός των επιτοκίων οδήγησε σε ακόμη περισσότερες πωλήσεις του νομίσματος από τους επενδύτες. Αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση της Fed για περαιτέρω μείωση των μέτρων τόνωσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την περαιτέρω πορεία των αναδυόμενων αγορών.
Οι μετοχές αναδυόμενων αγορών είχαν το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008, με τα νομίσματα από την Τουρκία μέχρι τη Νότια Κορέα να σημειώνουν βουτιά. Η ψυχολογία της αγοράς έχει ήδη αρχίσει να... μαυρίζει από τον περασμένο χρόνο, όταν η Fed είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα περιορίσει τα μέτρα τόνωσης και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έδειξε σημάδια επιβράδυνσης. Ο δείκτης MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει 10% από την κορυφή του Οκτωβρίου.
Η πτώση του τρέχοντος έτους στις παγκόσμιες μετοχές αγγίζει το ήμισυ αυτής που ακολούθησε την 21 Μάιου του 2013, όταν ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η διόρθωση ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου με την πτώση στις διεθνείς μετοχές να διαμορφώνεται στο 9%. Επίσης, οι παγκόσμιες μετοχές έχασαν 14% μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2012, όταν η Ευρώπη πάλευε να αντιμετωπίσει την κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία
Η υποχώρηση θα αποδειχθεί προσωρινή, όπως έκαναν το 1998, τονίζει ο Μαρκ Μάθιους, αναλυτής της Julius Baer. Όπως και τότε, το τρέχον κύμα ρευστοποιήσεων έρχεται μετά από μια άνοδο πέντε ετών που έστειλε τις αποτιμήσεις των μετοχών πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους . Ο S&P 500 διαπραγματευόταν στο πιο ακριβό επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών μέχρι πρόσφατα. Το 1998, αργότερα, οι μετοχές κατάφεραν και ανέκαμψαν από την πτώση ύψους 19% που προκάλεσε η νομισματική αναταραχή στην Ασία και τη Ρωσία η οποία εξαπλώθηκε στις αναπτυγμένες αγορές .
Οι ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να έχουν ενισχύσει τους φόβους μετάδοσης των προβλημάτων της περιοχής προς τις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά αυτό που συμβαίνει στις αναδυόμενες αγορές θα παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.
Οι αναπροσαρμογές των επενδυτικών χαρτοφυλακίων λόγω της αναταραχής στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε βραχύβιες πιέσεις - καθώς η μεταβλητότητα φέρνει... μεταβλητότητα - και όχι πιο μακροχρόνιες, τονίζει χαρακτηριστικά η Goldman. «Η πρόσφατη υποχώρηση στις αναπτυγμένες αγορές είναι υπερβολική», προσθέτει.
"Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχουμε δει μια σαφή ρήξη στα assets των ανεπτυγμένων αγορών, με σημαντικές ρευστοποιήσεις στις αμερικάνικες μετοχές και αντίστοιχο ράλι στις αγορές των αμερικάνικων ομολόγων", σημειώνει η Goldman. «Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές έχει οδηγήσει σε μια ανανεωμένη έμφαση στα προβλήματα της περιοχής και στο εάν μπορεί να μεταδοθούν στον αναπτυγμένο κόσμο την παγκόσμια οικονομία», όπως επισημαίνει η τράπεζα.
Αλλά, όπως τονίζει, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης και των ευρύτερων κρίσεων στην περιοχή τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν αισθάνθηκαν κάτι ιδιαίτερο. «Η μετάδοση των προβλημάτων στον υπόλοιπο κόσμο μέσω αυτών δεν είναι πιθανή», συμπληρώνει η Goldman.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr