Σε νέο note της η Citi αναφέρει πως ο δείκτης της που αφορά τις αναθεωρήσεις κεροδοφρίας των εισηγμένων εταιρειών είναι αρνητικός εδώ και 81 διαδοχικές εβδομάδες, ισοφαρίζοντας τη διάρκεια του κύκλου υποβαθμίσεων κατά την περίοδο 2008-2009, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters StarMine, οι εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, έχουν κατά μέσο όρο δεχθεί 6,1% υποβάθμιση των κερδών του δ' τριμήνου.
Όπως σημειώνει η Citi, ο δείκτης αναθεωρήσεων της κερδοφορίας θα παραμείνει αρνητικός, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών παραμένουν σε υπερβολικά επίπεδα, προβλέποντας 8,5% ανάπτυξη στα κέρδη ανά μετοχή το 2013, σε σχέση με την δική της εκτίμηση για αύξηση 7%.
Ωστόσο , όπως τονίζει, αυτό δεν σημαίνει πως οι διεθνείς μετοχές θα ακολουθήσουν τις υποβαθμίσεις και θα σημειώσουν πτώση. Το 2014 εκτιμά πως η άνοδος στις διεθνείς αγορές θα αγγίξει το 13% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα και για αυτό τηρεί overweight στάση στα συγκεκριμένα assets.
Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα , η πρόσφατη υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών θέτει σαφώς την πιθανότητα ότι η περιοχή θα μπορούσε να σημειώσει μία μικρή διόρθωση, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση η JP Morgan, ωστόσο τονίζει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουν οι επενδυτές την Ευρώπη.
BofA/Merill Lynch
Οι επενδυτές είναι ήδη οverweight απέναντι στην Ευρώπη. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch, στο περιβάλλον των fund managers , η οποία δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σήμερα η πλέον προτιμώμενη αγορά για τους επενδυτές, γεγονός που έχει την τάση ιστορικά να σηματοδοτεί υποαπόδοση στο βραχυπρόθεσο διάστημα.
Ωστόσο, οι δείκτες ορμής (momentum indicators), από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, αποκαλύπτουν πως η Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένη σε σχέση με τις ΗΠΑ ή με τις διεθνείς αγορές . Επίσης, τα στοχιεία των ροών των κεφαλαίων δείχνουν ότι μόνο ένα μέρος των εκροών που σημειώθηκαν από την αρχή της κρίσης, από τις ευρωπαϊκές μετοχές, έχει αντιστραφεί μέχρι στιγμής.
Συνολικά , όπως σημειώνει η JP Morgan, είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει κανείς τις ευρωπαϊκές μετοχές και για αυτό η τράπεζα συνεχίζει να τηρεί overweight στάση στην περιοχή.
Βέβαια, υπάρχει πάντα πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη, και κατά τους επόμενους μήνες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για διαμάχες γύρω από την μακροοικονομική πολιτική και την τραπεζική ένωση, μεταξύ των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας αυτή τη φορά ) και των Βρυξελλών .
Και ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα , και τα επακόλουθα τεστ αντοχής , αποτελούν σίγουρα περαιτέρω παράγοντες ανησυχίας για τους επενδυτές.
Ωστόσο, εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες αναζωπυρώσει τη νευρικότητα στην αγορά, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ σημαντική επνδυτική ευκαιρία για τις μετοχές της περιοχής, καταλήγει η τράπεζα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr