Ειδικότερα, η μελέτη που «έτρεξε» το Centre for Risk Management Lausanne (CRML), υπολογίζει το συστημικό ρίσκο, δηλαδή τα κεφάλαια που θα πρέπει να χορηγήσουν στις τράπεζές τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να σταθεροποιήσουν το σύστημα σε μια ενδεχόμενη χρηματοοικονομική κρίση (δηλαδή σε μια βουτιά των αγορών κατά 40%), στα 1,122 τρισ. ευρώ, από 1,23 τρισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του Μαρτίου.
Η ίδια έρευνα υπολογίζει ότι στα τέλη του Ιουνίου, το συστημικό ρίσκο που προέκυπτε από τις ελληνικές τράπεζες είχε μειωθεί σημαντικά, στα 13 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του Μαρτίου.
Η μείωση του συστημικού ρίσκου είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων κεφαλαίου, της δραματική συγκέντρωσης του κλάδου και της μείωσης των δανείων. Ειδικότερα, τα τεστ αντοχής που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας έδειξαν ότι η Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζει το παραμικρό συστημικό ρίσκο, έχοντας αντλήσει 9,7 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Αντίστοιχα, διαπιστώνει η έρευνα, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το δανεισμό της από το 350% στο 10% και αύξησε την κεφαλαιοποίησή της από το χαμηλό των μόλις 200 εκατ. ευρώ στα 6,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Η μείωση του δανεισμού και η εξαγορά της Emporiki Bank συνέβαλαν ώστε να μειωθεί το συστημικό ρίσκο της Alpha Bank από τα 2,8 δισ. ευρώ στα 0,8 ευρώ, στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου.
Αντίστοιχα, το συστημικό ρίσκο στη Βρετανία και στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 12% και 13% αντίστοιχα.
Αντίθετα, οι γαλλικές τράπεζες αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη, με την έρευνα να διαπιστώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση θα κληθεί να τις στηρίξει τουλάχιστον με 300 δισ. ευρώ στο ενδεχόμενο ενός χρηματοοικονομικού κραχ.
“Οι χώρες της Μεσογείου αποδεικνύουν ότι εάν υπάρχει η θέληση για να μειωθεί το συστημικό ρίσκο, αυτό μπορεί να γίνει. Φαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν το σωστό, που επιστρέφουν στο 'δρόμο της αρετής'”, δηλώνει ο Michael Rockinger του Centre for Risk Management Lausanne (CRML).
“Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την Crédit Agricole, η οποία παραμένει η ευρωπαϊκή τράπεζα με το υψηλότερο συστημικό ρίσκο (89,4 δισ. ευρώ), οριακά χειρότερο από εκείνο της Deutsche Bank (89,3 δισ. ευρώ). Η Barclays (76,1 δισ. ευρώ) και η BNP Paribas (74,4 δισ. ευρώ) συμπληρώνουν το top 4 των πιο ριψοκίνδυνων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr