Παρά τον ασταθή Μάιο και το ταραχώδες ξεκίνημα του Ιουνίου, το οποίο είδε τον δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν έξι εβδομάδων τη Δευτέρα, πριν ανακάμψει δυναμικά χθες, οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτόν τον νέο μήνα, η ηρεμία θα επιστρέψει στις αγορές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία καθώς τα σενάρια γύρω από την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed έχουν ήδη αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Βιώνουμε μία διαδικασία προσαρμογής
Όπως σημειώνει ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG, δεν αναμένεται ο Ιούνιος να έχει την ίδια πτωτική πορεία που είχε ο Μάιος στις περισσότερες αγορές καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη στην πολιτική επιτοκίων και οι αγορές assets για την στήριξη της οικονομίας, συνεχίζονται. Όπως προσθέτει, βιώνουμε μία διαδικασία προσαρμογής, όπου οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα απόσυρσης των μέτρων τόνωσης των κεντρικών τραπεζών. Σιγά σιγά, κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να ζήσουμε και με αυτό, και αυτό που συνέβη στις αγορές μετά τα μέσα Μαΐου ήταν ένα λογικό σοκ.
Οι ανησυχίες ότι η αμερικανική Fed θα μπορούσε να αρχίσει να παίρνει πίσω τα τεράστια μέτρα τόνωσης νωρίτερα παρά αργότερα, ήταν ένας βασικός λόγος για το βαρύ sell-off στις μετοχές τον περασμένο μήνα. Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν την τελευταία ημέρα του Μαίου με βαριές απώλειες και η Ιαπωνία υπέστησαν τα δύο πιο απότομα ημερήσια sell-off μέχρι στιγμής φέτος, την Παρασκευή και την Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Geoff Lewis, στρατηγικό αναλυτή της JP, υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα στην αγορά που μία μικρή μείωση στο πρόγραμμα της Fed, π.χ. να στραφεί σε αγορές ύψους 60 δισ. δολαρίων μηνιαίως από 85 δισ. δολάρια μηνιαίως σήμερα, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στην πλεονάζουσα ρευστότητα. Οι αγορές δεν πρέπει να ανησυχούν για την απόσυρση της ρευστότητας - αυτό δεν πρόκειται να τραβήξει το χαλί κάτω από τα risk assets, όπως προσθέτει.
Καλός ο Μάιος για τις μεμονωμένες αγορές
Όπως επισημαίνει η ING Financial Markets Research, τα χρηματιστήρια στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν σημειώσει άνοδο κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος, εκτός από το Μάιο, όπου έχασαν 0,3%. Ο Μάιος ωστόσο, ήταν εξαιρετικά καλός για μεμονωμένες αγορές, όπως αυτές της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, στο 6%, 5,9% , 4,25% και 4,2% αντίστοιχα.
Ο Nikkei, αναμφισβήτητα η πιο ασταθής μεγάλη αγορά τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να δει κάποια περαιτέρω βραχυπρόθεσμη αδυναμία, αλλά είναι απίθανο να πληγεί από ένα ακόμη σκληρό και απότομο sell-off, όπως αυτό του Μαΐου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Η αγορά της Ιαπωνίας είναι το must για τους επενδυτές για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Με δεδομένο το πόσο πολύ η αγορά έχει ανέβει από τις αρχές του έτους, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα κάποια βραχυπρόθεσμη αδυναμία, αλλά όποιος ψάχνει για ευκαιρίες θα πρέπει να τοποθετηθεί σύντομα στην Ιαπωνία» τονίζει ο Clay Carter, επικεφαλής διεθνών μετοχών στην Perennial Investment Partnes.
Το Τόκιο είναι η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις
Ο Nikkei έχει χάσει περισσότερο από 15% από το υψηλό 5μιση ετών που σημείωσε περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να κερδίζει περίπου 33% από τις αρχές του έτους.
Η Ιαπωνία παραμένει η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχυμένη από ένα αδύναμο γιεν και τις φωτεινές οικονομικές προοπτικές. Το Τόκιο αυτή την εβδομάδα αναμένεται να σκιαγραφήσει το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα ώθηση στην αγορά.
Όπως σημειώνει η IG, πλησιάζουμε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και σαφώς η Ιαπωνία δεν πρόκειται να θέλει μια πτώση του Nikkei, για αυτό δεν πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ bearish στο Nikkei αυτή τη στιγμή. Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της αγοράς.
Ε.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr