Το επενδυτικό ρίσκο προς την Ελλάδα έχει μπει πλεον στην… πίσω θέση, αφού η χώρα έχει κάνει μεγάλα βήματα στο πλαίσο των συμφωνηθέντων με την τρόικα μέτρων για την οικονομία της. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα μεταρρυθμίσεις για να χαλαρώσει την εργατική νομοθεσία, να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει 25.000 θέσεις απασχόλησης στις δημόσιες υπηρεσίες από το 2014, επιτρέποντας έτσι την εκταμίευση της δόσης των δανείων του bailout. Όπως τονίζει η RBS, έχει long θέσεις στον ΟΤΕ και την Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως.
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά
H RBS ωστόσο επισημαίνει πως ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά από την πλευρά της Ελλάδας,π.χ. μείωση της φοροδιαφυγής, αύξηση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και προώθηση του ανταγωνισμού, όπως υπογραμμίζει και η τελευταία έκθεση του Task Force του ΔΝΤ.
Αν και υπάρχει μικρή βραχυπρόθεσμη πίεση, μεσοπρόθεσμα ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν:Το δημόσιο χρέος μπορεί να αποδειχθεί μη βιώσιμο και τόσο η Ελλάδα όσο και οι ελληνικές τράπεζες, μπορεί να χρειαστούν συνεχή υποστήριξη. Η παραγωγικότητα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί επίσης να υποφέρουν από τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και την ανεργία που ξεπερνά το 27% ( και το 60% για τους νέους).
Απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητη, αλλά αναμένονται περαιτέρω απώλειες στο μέλλον. Η κυβέρνηση θα τονώσει το σύστημα με περίπου € 30 δισ. νέα κεφάλαια κατά το τρέχον έτος, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.
Τα επισφαλή δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται και περαιτέρω κόστος είναι πιθανό να προκύψει από την ενοποίηση των τραπεζών, ενώ οι συνέργειες θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν. Η RBS εκτιμά πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπόλοιπων τραπεζών είναι περίπου στο 24%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εάν η ανεργία αυξηθεί πάνω από 27% και συνεχίσει να αυξάνεται.
Δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής καταθέσεων από την Ελλάδα
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης από την Κύπρο, η τράπεζα υπογραμμίζει πως είναι μηδενικός. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιστρέφουν στη χώρα αλλά και την περιφέρεια, όπωςανέμενε η RBS, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις της φοβούμενης φυγής καταθέσεων μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Μια ανησυχία είναι η αύξηση κατά € 37,1 δις. από τότε που συφωνήθηκε η εισφορά στην Κύπρο, στις «λοιπές απαιτήσεις έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης» στον ισολογισμό της ΕΚΤ – το στοιχείο που περιλαμβάνει τον ELA. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλα αβλαβή στοιχεία, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται στην αύξηση του ELA, ενδεχομένως προς τις ελληνικές τράπεζες (αν και δεν υπήρξε ουσιαστική αύξηση από το Μάρτιο στο αντίστοιχο στοιχείο του ισολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδας).
Εάν η αύξηση αυτή οφείλεται στον ELA, οι ασθενέστερες τράπεζες θα συνεχίσουν να χάνουνκαταθέσεις προς τις ισχυρότερες τράπεζες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ο συνολικός δανεισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς οι καταθέσεις επανέρχονται στο σύνολο της περιφέρειας.
Διαβάστε επίσης:
- Προκαλεί ο Σόιμπλε: «Αν δεν ξέρετε γερμανικά, κρίμα για σας»
- Ανακαλείται εκ νέου η οικοδομική άδεια για το Πόρτο Καρράς
- Πειραιώς: Πρόταση επαναγοράς ομολόγων 321 εκατ. ευρώ
- Σαμαράς: Το 2014 η επιστροφή στις αγορές
- Συμφωνία τραπεζιτών - ΟΤΟΕ για τη νέα σύμβαση
- Συνήγορος του Πολίτη κατά Στουρνάρα
- «Περίπολα» Δένδια και Κεφαλογιάννη στις τουριστικές περιφέρειες
- Χ.Α.: Υποχώρησε η συμμετοχή των ξενών, στο 52,3% για τον Απρίλιο
- Λονδίνο: Ιδρύθηκε επιχειρηματικό club με «οπλοστάσιο» 200 εκατ. ευρώ - «Άνοιγμα» σε Ελλάδα και Κύπρο
- ΟΗΕ: Στην 24η θέση στον κόσμο τα Ελληνικά λιμάνια
- FAO: Τρώτε έντομα για να μην πεινάσετε…
- Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ετοιμάζουν οι Συντηρητικοί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr