• Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής παραμένουν ιδιαίτερα ευνοϊκά, με μια ενδεχόμενη ανοικτού τύπου ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ και την ΕΚΤ πρόθυμη να προβεί στην αγορά ομολόγων κρατών-μελών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Αυτό γίνεται πλέον ορατό στην οικονομία με τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και τη συρρίκνωση των περιθωρίων.
• Η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς εδραιώνεται η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και εμφανίζονται πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης στην Κίνα, αλλά η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι υποτονική.
• Οι προβλέψεις για τα κέρδη το 2013 εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές, ενώ η κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας βελτιώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, τα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων είναι μάλλον αρκετά ισχυρά ώστε να αντέξουν μια ενδεχομένως μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση.
• Στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης διατηρούμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές. Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρούμε την προτίμησή μας για τους πιστωτικούς τίτλους έναντι των κρατικών ομολόγων. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας, σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμούμε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για την Αυστραλία και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής
Η νομισματική πολιτική παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη στη διάρκεια του μήνα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι προτίθεται να προβεί σε αγορές τίτλων με ενυπόθηκη εξασφάλιση (ΜΒΑ) ύψους 40 δις δολαρίων σε μηνιαία βάση έως ότου επέλθει ουσιαστική βελτίωση στην αγορά εργασίας, ανανεώνοντας παράλληλα τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον έως τα μέσα του 2015. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης (ίσως μάλιστα τώρα να υπάρξουν περισσότερα, μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές), όπως είναι η αύξηση των προγραμμάτων αγορών ή/και η επέκτασή τους σε κρατικά ομόλογα. Τα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης εξακολουθούν να αποτυπώνονται στους δείκτες που καταγράφουν μια βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ, ενώ είναι επίσης εμφανή και στο ευνοϊκότερο περιβάλλον δανεισμού που διαμορφώνεται, σύμφωνα με έρευνα της Fed. Το κυριότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι ο "δημοσιονομικός γκρεμός" ο οποίος λογικά θα έχει, κατά τη γνώμη μας, θετική εξέλιξη (δηλαδή μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 1%), αλλά στην πορεία ενδέχεται να ενσπείρει ανησυχίες στις αγορές.
Η Ευρώπη ακόμη αναμένει την έναρξη του προγράμματος Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα αγοράσει κρατικά ομόλογα κρατών-μελών της περιφέρειας της ευρωζώνης προκειμένου να μειωθούν τα περιθώρια σε σχέση με τις χώρες του πυρήνα και να διασφαλιστεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της. Η ανακοίνωση του προγράμματος ΟΜΤ ήταν καθοριστικής σημασίας στην κρίση του ευρώ, καθώς αναίρεσε τον κίνδυνο αναγκαστικής εξόδου μιας χώρας της περιφέρειας από το ενιαίο νόμισμα. Συγκρατήθηκαν έτσι τα περιθώρια των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, ενώ παράλληλα εξέλιπε η άμεση ανάγκη να αιτηθούν και τυπικά οι συγκεκριμένες χώρες την ένταξή τους σε πρόγραμμα βοήθειας. Εξακολουθούν, βέβαια, να υπάρχουν μικροδιαφωνίες ως προς τη μορφή και τους όρους του προγράμματος ΟΜΤ, αλλά τελικά αναμένεται να επικρατήσει η -προς το παρόν- αξιόπιστη στάση της ΕΚΤ. Είναι μάλλον απίθανο να αναβιώσουν εκτενώς οι φόβοι των επενδυτών για διάσπαση της ευρωζώνης. Εξαίρεση σε αυτό το θετικό κλίμα αποτελεί ίσως η Ελλάδα, όπου τα εθνικά θέματα στην πολιτική σκηνή ενδέχεται ακόμη να οδηγήσουν σε αιφνίδια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων, εάν η βουλή δεν ψηφίσει υπέρ των νέων μέτρων λιτότητας και μεταρρύθμισης. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, με την εφαρμογή του ΟΜΤ το πιθανότερο είναι να μην ακολουθήσει ανεξέλεγκτη εξάπλωση, και αυτό ίσως αντανακλάται στην αδιαφορία που επικρατεί σήμερα στις αγορές ως προς την αναζωπύρωση του κινδύνου για την Ελλάδα. Εξάλλου, θεωρούμε πιθανότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς τα άλλα κράτη-μέλη είναι πιο πρόθυμα να συμφωνήσουν σε ευνοϊκότερους όρους διάσωσης, αποδεχόμενα το κόστος που αυτό συνεπάγεται.
Κατά τη σύνταξη του παρόντος, επίκειται η κρίσιμη μετάβαση της πολιτικής εξουσίας στην Κίνα και, συνεπώς, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για ενδείξεις ως προς τη μελλοντική κατεύθυνση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους δείκτες που χρησιμοποιούμε, το νομισματικό περιβάλλον στην Κίνα παραμένει αυστηρό, καθώς τα μέχρι στιγμής σχετικά διστακτικά μέτρα χαλάρωσης είχαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα. Φαίνεται να είναι απαραίτητη η περαιτέρω χαλάρωση για να αποφευχθεί μια απότομη προσγείωση, καθώς όμως ολοκληρώνεται η μετάβαση αναμένεται ότι τα μέτρα θα μπορούν πλέον να εστιάσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.
Προοπτική της Οικονομίας
Η προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει υποτονική, αν και η σταθεροποίηση των οικονομικών δεικτών συνεχίζεται, με κάποιες αβέβαιες ενδείξεις μιας μεταστροφής της κινεζικής οικονομίας να συμπληρώνουν την πιο καλά εδραιωμένη ανοδική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Διατηρούμε την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία θα εξακολουθήσει να έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες περιοχές. Στις ΗΠΑ ο ρυθμός της ανάπτυξης λογικά θα βελτιωθεί το 2013, καθώς η ενισχυόμενη ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας θα αρχίσει να επηρεάζει και άλλους κλάδους, αφού ξεπεραστεί η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό γκρεμό. Ωστόσο, εξακολουθούν να διαγράφονται ορισμένες ανησυχίες. Αν και η καταναλωτική ζήτηση ως συντελεστής της συνολικής ζήτησης διατηρήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα, εξακολουθεί να μας προβληματίζει η υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών των επιχειρήσεων η οποία ενδεχομένως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το δημοσιονομικό γκρεμό. Τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ κατά τον προηγούμενο μήνα αποτυπώνουν αυτή τη διάσταση. Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία ήταν θετικά: η έκθεση για την απασχόληση αναφέρει τη δημιουργία 171.000 νέων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή πορεία με ευχάριστες εκπλήξεις σε επίπεδο τιμών και πωλήσεων, και παρατηρείται βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και για τους δείκτες ΡΜΙ παραμένουν υποτονικά, ενώ και τα προσωρινά στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου συμπίπτουν με αυτή τη διισταμένη εικόνα της οικονομίας.
Το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσο η οικονομική δραστηριότητα στην Ασία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Πολλοί αναλυτές, με βάση τα βελτιωμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, εκτιμούν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα έχει ήδη περάσει από το κατώτατο σημείο. Οι πωλήσεις στον κλάδο της λιανικής βελτιώθηκαν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7% έναντι του προηγούμενου μήνα, με τον ετήσιο συντελεστή να διαμορφώνεται από 3% στο 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, ενώ ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα της μεταποίησης ξεπέρασε το 50 για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες. Εκτός από τη βελτίωση στην Κίνα, υπήρξαν επίσης ενδείξεις ενίσχυσης των εξαγωγών σε αρκετές χώρες της Ασίας κατά τον Σεπτέμβριο: στην Ταϊβάν, χάρη σε μια μηνιαία αύξηση κατά 10%, η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώθηκε από -4% στο 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, ενώ στην Κορέα η αύξηση των εξαγωγών σημείωσε βελτίωση από -6% στο -2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Αν και αισιοδοξούμε ότι πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις μιας μεταστροφής, υπάρχουν λόγοι και για ορισμένες επιφυλάξεις. Πρώτον, παρά την ανοδική μεταστροφή της ανάπτυξης πολλών χωρών της ΒΑ Ασίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος (αν και τα πρόσφατα στοιχεία για τις εξαγωγές της Σιγκαπούρης ήταν ασθενή), η τάση της ανάπτυξης των εξαγωγών εξακολουθεί να είναι καθοδική στην Κίνα, την Κορέα και την Ταϊβάν. Δεύτερον, ενδέχεται να παρατηρηθούν ορισμένες ασυνήθεις εποχικές κινήσεις (καθώς φέτος θα είναι νωρίτερα η περίοδος των εορτών στα μέσα του φθινοπώρου) και, κατ' επέκταση, να υπάρξει κάποια "επιστροφή" στα στοιχεία για τον Οκτώβριο που αναμένονται σύντομα. Τρίτον, η εμφανής αύξηση των εξαγωγών ενδέχεται να αντανακλά μια προσπάθεια να μειωθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα στα πλαίσια της οποίας οι κατασκευαστές έχουν ίσως κατά πολύ μειώσει τις τιμές προκειμένου να εκποιήσουν το περιττό στοκ. Σύμφωνα με τον δείκτη αποθεμάτων-φορτώσεων για την Ασία (που καλύπτει την Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν) υπάρχει μια τεράστια συσσώρευση αποθεμάτων, ανάλογη σε έκταση με προηγούμενες απειλητικές φάσεις στον κύκλο των αποθεμάτων.
Εν τω μεταξύ, η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υποτονική ενώ, σύμφωνα με τους κυριότερους δείκτες, η ύφεση θα επεκταθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Διαγράφεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας ανάκαμψης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, χάρη στα λιγότερο αυστηρά μέτρα λιτότητας και το πιο ευνοϊκό νομισματικό περιβάλλον. Οι αναλυτές είναι αμετακίνητοι στις συγκρατημένες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οπότε εκτιμούμε ότι η οποιαδήποτε βελτίωση στις οικονομίες της Ασίας και στον κύκλο του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιφέρει θετικές εκπλήξεις, καθώς η ανάπτυξη της Ευρώπης κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία η οποία, προς το παρόν, αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζουμε για το επενδυτικό περιβάλλον, όπου συγκρίνονται οι τάσεις της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, εξακολουθεί να διαγράφεται μια εικόνα αντιπληθωρισμού παγκοσμίως, με καθοδικές τάσεις τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την παραγωγή. Τα στοιχεία για τις οικονομίες των G-7 συνολικά υποδεικνύουν μια πιο καθοριστική εικόνα αντιπληθωρισμού καθώς, σε επίπεδο περιοχών, εμφανίζουν συνθήκες αντιπληθωρισμού στην πλειοψηφία τους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Στο παγκόσμιο σκηνικό, αξιοσημείωτες εξαιρέσεις εκτός των G-7 αποτελούν το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ρωσία, οι οποίες εμφανίζουν συνθήκες πληθωρισμού, και η Ινδία, όπου παρατηρείται στασιμοπληθωρισμός (stagflation). Όσον αφορά στην απόδοση των διαφόρων κατηγοριών επένδυσης, ο αντιπληθωρισμός δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο, αρκεί να μην επεκταθεί σε ολοκληρωτικό αποπληθωρισμό (αρνητικά επίπεδα πληθωρισμού και προβλέψεις για πτώση των τιμών). Συνεπώς, η σημερινή εικόνα του χάρτη, εάν διατηρηθεί, είναι μάλλον καλός οιωνός για τις αγορές.
Κέρδη και Αποτιμήσεις
Η κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας παγκοσμίως εξακολούθησε να βρίσκεται σε αργή πορεία βελτίωσης τον Οκτώβριο και αυτό το τρίμηνο ο λόγος των αναβαθμίσεων προς τις υποβαθμίσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αυξήθηκε σε 15 από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε. Ωστόσο, η κεκτημένη ταχύτητα εξακολουθεί να έχει αρνητικό πρόσημο στη συντριπτική πλειοψηφία των αγορών, υποδεικνύοντας ότι συνολικά οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά. Στις περισσότερες μεγάλες αγορές μετοχών ο συντελεστής δεν κατέγραψε σημαντικές μεταβολές κατά το τρίμηνο: στην Ιαπωνία παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,38, στην Ευρώπη πλην Βρετανίας στο 0,61 και στη Βρετανία στο 0,53, ενώ στις ΗΠΑ η κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας υποχώρησε από το 0,72 στο 0,67.
Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία το 2012 κινήθηκαν και πάλι πτωτικά κατά τη διάρκεια του μήνα, με τις προβλέψεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή στις ΗΠΑ να τοποθετούνται σήμερα στο 6,0%, συγκριτικά με το 6,3% του περασμένου μήνα αλλά και σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου (9,4%). Για την Ευρώπη οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2012 μειώθηκαν επίσης ελαφρώς από -2,2% σε -2,7%. Η μεγαλύτερη πτώση στις προβλέψεις σημειώθηκε στις αναδυόμενες αγορές όπου η αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2012 διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα μόλις 3,9% σε σχέση με το 5,5% του Σεπτεμβρίου και τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου (14%). Οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή άρχισαν να είναι πιο συγκρατημένες και για το 2013: για τις ΗΠΑ διαμορφώνονται σήμερα στο 9,9% έναντι του 11,3% τον προηγούμενο μήνα και για την Ευρώπη στο 10,9% από 12,4%. Οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, αντιθέτως, κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά από 12,5% στο 12,9%. Στο σημείο αυτό, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται ίσως στις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι άλλες περιοχές έχουν ήδη υποστεί ουσιαστικές υποβαθμίσεις (στην Ευρώπη, μάλιστα, τα κέρδη εμφανίζουν μια μικρής κλίμακας ύφεση). Ο δείκτης που χρησιμοποιούμε για τα κέρδη ανά μετοχή υποδεικνύει αύξηση των κερδών παγκοσμίως σε μετρίου μεγέθους μονοψήφια επίπεδα για τους επόμενους 12 μήνες, αφήνοντας το περιθώριο για περαιτέρω υποβαθμίσεις.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων, ωστόσο, εάν τα κέρδη διαμορφωθούν σε επίπεδα κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα του αναμενομένου, σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, τα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων δεν διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού πλήγματος. Για τις αμερικανικές μετοχές, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 2,2Χ, κατά 24% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, ενώ στην Ευρώπη πλην Βρετανίας βρίσκεται μόλις στο 1,4Χ, κατά 33% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.
Αγορές
Οι αγορές των τίτλων που ενέχουν κίνδυνο έχασαν ένα μέρος από τη δυναμική τους και ο Δείκτης MSCI All Country World δεν σημείωσε ουσιαστική μεταβολή τον Οκτώβριο (-0,8%) αν και, κατά τη σύνταξη του παρόντος, διαμορφώθηκε κατά 14% υψηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου. Η ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι ήταν αποτέλεσμα του ενθουσιασμού για τα περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης παγκοσμίως σε συνδυασμό με τα οικονομικά στοιχεία που ήταν καλύτερα από τις πολύ συγκρατημένες προβλέψεις. Ωστόσο, δεν υπήρξε (ακόμη) μια επαρκώς δυναμική βελτίωση στα στοιχεία για την οικονομία και την κερδοφορία που να δικαιολογεί τις αυξήσεις στις τιμές των τίτλων οι οποίες, κατά συνέπεια, είναι ευπαθείς. Όπως ήταν αναμενόμενο, η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ήταν καθοριστικής σημασίας για τις ανησυχίες των επενδυτών, ιδίως μάλιστα για τις ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία. Παρά το γεγονός ότι, από τεχνική άποψη, τα κέρδη τρίτου τριμήνου υπερέβησαν τις προβλέψεις περίπου κατά το κανονικό περιθώριο, η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αντιμετωπίσθηκε με σχεδόν καθολική απογοήτευση. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έσοδα των επιχειρήσεων που ήταν μικρότερα του αναμενομένου, κάτι που δεν είναι θετικό για την κερδοφορία στο μέλλον, έστω και αν τα περιθώρια διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα μέχρι στιγμής.
Τώρα που παρήλθε η φάση των αμερικανικών εκλογών, οι ανησυχίες στην αγορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικεντρωθούν στους κινδύνους του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η έκβαση θα είναι αρκετά θετική, οι έντονες διαπραγματεύσεις εύκολα μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνέπειες έχουν ήδη επέλθει με τη μορφή των υποτονικών κεφαλαιουχικών δαπανών και επενδυτικών τάσεων στην οικονομία των ΗΠΑ. Για το άμεσο μέλλον, έχει αναβιώσει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη βουλή για την εξασφάλιση της περαιτέρω χρηματοδότησης. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν να διαμορφώσουν ευνοϊκότερους όρους για τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ και στο ευρύτερο κλίμα που περιβάλλει την κρίση της ευρωζώνης οι κίνδυνοι φαίνεται να φθίνουν. Στα πλαίσια των αγορών, είναι αξιοπερίεργο το ότι οι κυκλικές μετοχές, που είναι πιο ευαίσθητες ως προς τις οικονομικές εξελίξεις, δεν καταγράφουν σταθερά καλύτερες αποδόσεις εν συγκρίσει με τις μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά στην έντονη άνοδο των μετοχικών αγορών. Αυτό εκφράζει τις όχι και τόσο ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις αγορές εμπορευμάτων και, κατά πάσα πιθανότητα, απλώς αντανακλά το υποτονικό μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά καλό θα είναι να ληφθεί υπόψη.
Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο ενδέχεται να διατηρηθούν σε ανοδική πορεία κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, παρά τους προφανείς κινδύνους βραχυπρόθεσμα. Συνολικά, δεν φαίνεται να έχει πληγεί η τάση μιας αργής βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και οι κεντρικές τράπεζες είναι μάλλον διατεθειμένες να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση αστάθειας των οικονομιών. Η διάθεση ανάληψης κινδύνου από πλευράς επενδυτών εξακολουθεί να είναι οριακά θετική και αυξάνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία ενόψει της ανάκαμψης των αγορών. Θεωρούμε ότι αυτό συνιστά ένδειξη ότι πολλοί επενδυτές δεν συμμετείχαν ουσιαστικά στην ανάκαμψη των τίτλων που ενέχουν κίνδυνο.
Στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης διατηρούμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές. Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρούμε την προτίμησή μας για τους πιστωτικούς τίτλους έναντι των κρατικών ομολόγων. Σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμούμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για την Αυστραλία και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τις αναδυόμενες αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr