Από το 97% των εισηγμένων επιχειρήσεων προκύπτει πως η κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη FTSE 20 αυξήθηκε κατά 39%, του Mid 40 κατά 101% και του Small Cap 80 κατά 71%. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 26%, 14% και 13%.
Σε εταιρικό επίπεδο, το 74% των εισηγμένων είναι κερδοφόρες. Το 43% εμφάνισε στο 6μηνο αύξηση κερδών, το 23% είχε μείωση κερδοφορίας και το 7% αναστροφή ζημιών.
Το 26% ήταν ζημιογόνες, με ένα 7% να εμφανίζει αύξηση ζημιών, μείωση ζημιών είχε το 19% και αναστροφή ζημιών το 9%.
Σε επίπεδο ομίλων, κερδοφορία εμφάνισε το 76% και ζημιές το 24%.
Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας ήταν τα συστήματα αυτοματισμού (132%), τα καλώδια (79%) και οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (67%). Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι σημαντικές αλλαγές δραστηριότητας (-63%), η βιομηχανία επίπλων (-20%) και οι μεσίτες ασφαλίσεων (-16%).
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αναλύει τι επηρέασε τα αποτελέσματα 6μήνου:
Τράπεζες: Εξαιρετικά δυνατές στα επαναλαμβανόμενα κέρδη και με επιτοκιακά περιθώρια που αντέχουν στον ανταγωνισμό. Σημείο τριβής οι προβλέψεις για επισφάλειες χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η καλπάζουσα άνθηση των οικονομικών τους μεγεθών. Οι τράπεζες αποτελούν το 39% των συνολικών κερδών της αγοράς αυξάνοντας την συνολική βαρύτητα της συμμετοχής τους κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας δεν περιέχουν την εξαγορά της Finans η οποία το α εξάμηνο πραγματοποίησε κέρδη 150 εκατ. δολάρια.
Υπεραξίες: Αν στο προηγούμενο τρίμηνο δεν υπήρχε καμία χαμένη επενδυτική ευκαιρία στο εξάμηνο η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως. Όλες οι εταιρίες εμφανίζουν απώλειες σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην έντονη πτώση της αγοράς κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτό και μόνο αρκεί για να μεγεθυνθεί η σημασία και η ποιότητα των τραπεζικών κερδών.
Ενεργειακό κόστος: Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την σταθερή ζήτηση οδήγησαν τις δύο εταιρείες δυίλησης σε νέα ρεκόρ (268,2 εκατ. ευρώ) κερδοφορίας. Αντίθετα από την αύξηση του κόστους επηρεάστηκε η ΔΕΗ, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και εν μέρει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες αναγκάστηκαν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης προκειμένου να διατηρήσουν την ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Δραστηριότητες στο εξωτερικό: Αρχίζει πλέον και γίνεται μονόδρομος η εξωστρέφεια για τις εισηγμένες αφού πλέον τα έσοδα που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και την Ασία αρχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικό έδαφος στο συνολικό κύκλο εργασιών.
Οικοδομική δραστηριότητα: Η επάρκεια αποθέματος οικοδομικών αδειών διατήρησε την ζήτηση σε προιόντα που σχετίζονται με την οικοδομή δίνοντας την δυνατότητα σε πολλές εμπλεκόμενες εταιρείες (τσιμέντα, ξυλεία, αλουμίνιο) να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Φορολογικοί συντελεστές: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών βοήθησε να αυξηθεί σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα δίνοντας έτσι και για την επόμενη χρονιά περιθώρια ανόδου στην κερδοφορία αφού και το 2007 θα υπάρχει νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα κατέλθουν στο 25%.
Έκτακτα αποτελέσματα: Η παρουσία τους ήταν έντονη είτε ως φορολογικές διαφορές και προβλέψεις για επισφάλειες (αφαιρετικά δηλαδή) είτε ως πωλήσεις παγίων και διαφορές αποτίμησης. Σημαντικά έκτακτα εντοπίζονται στους ισολογισμούς της Γενικής Τράπεζας, του Ταχ. Ταμιευτηρίου, του Μυτιληναίου, της Τρ. Πειραιώς, στην Intracom, στην Attica Συμμετοχών, στην ΝΕΛ, στον ΔΟΛ, Νεοχημική, Lamda Detergent, Infoquest κ.α.
Αποσβέσεις: Μετά από αρκετό διάστημα παρατηρείται αύξηση των αποσβέσεων σε απόλυτες τιμές γεγονός που εσωκλείει σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις για την κερδοφορία των εισηγμένων. Το γεγονός αποδίδεται σε επανεπένδυση των κερδών προηγούμενων χρήσεων αλλά και στην επέκταση μέσω εξαγορών ή απόκτησης νέων παραγωγικών μέσων που πραγματοποίησαν οι εισηγμένες κατά τις προηγούμενες χρήσεις. Είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη για μια συμπαγή ανάπτυξη κερδών.
Συνολικά η επίδοση των ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr