Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως είναι προφανές ότι η Ρωσία έχει το δικό της εθνικό νόμισμα καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία να το κάνει αποτελεσματικό. Επίσης, η πολιτική της κυβέρνησης έχει επιτρέψει στο ρούβλι να αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα, ως απάντηση στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάτι το οποίο θα κάνει την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας πολύ λιγότερο ευάλωτη από ότι αποδείχθηκε το 2008.
Επίσης, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε όρους πληθυσμού και η μεγαλύτερη αγορά για τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα. Πριν πολύ καιρό η Ρωσία έγινε η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για φθηνά προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, μπύρα και τηλεοράσεις. Μάλιστα για το 2012, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ρωσική ζήτηση για αυτοκίνητα θα ξεπεράσει τη γερμανική για πρώτη φορά στην ιστοριά.
Η Citi αναμένει πως φέτος το ρωσικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,5% ενώ το ευρωπαϊκό θα μειωθεί κατά 1%. Ο λόγος του ρωσικού χρέους προς το ΑΕΠ είναι στο 9%, ενώ ο αντίστοιχος της Ευρώπης, στο 95%. Ο λόγος του χρέους των νοικυριών στη Ρωσία προς το ΑΕΠ φτάνει μόλις το 10%, ενώ στην Ευρώπη αγγίζει το 74%.
Για πάρα πολλές διεθνείς εταιρείες, η Ρωσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές και ένα από τα κλειδιά στην στρατηγική της ανάπτυξής τους. Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επικεντρωθεί κανείς στη Ρωσία καθώς τώρα που ο κύκλος των commodities αρχίζει και δύει, η ρωσική κυβέρνηση ανοίγει την χώρα σε ξένες επενδύσεις και εταιρείες.
Η Citi εντοπίζει λοιπόν εκείνες τις διεθνείς μετοχές οι οποίες προσφέρουν πρόσβαση στην Ρωσική ανάπτυξη και αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες τοποθετήσεων. Όπως επισημαίνει, σε ότι αφορά το κτίσιμο θέσεων σε μετοχές εταιρειών της Ευρώπης που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία, αποτελεί έναν τρόπο να «παίξει» κανείς το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενος τα θετικά και των δύο πλευρών. Η Citi χωρίζει τις ευκαιρίες που… μυρίζουν Ρωσία σε τρία γκρουπ, ανάλογα με το ποσοστό της κερδοφορίας τους που προέρχεται από τη χώρα.
Έτσι, οι 15 μετοχές των οποίων οι εταιρείες παράγουν το 20% ή και περισσότερο της κερδοφορίας τους από τη Ρωσία είναι οι :
Japan Tobacco Ιπαωνία
Tele2 Σουηδία
Carlsberg Δανία
Nokian Tyres Φινλανδία
OTP Bank Ουγγαρία
Oriflame Σουηδία
Inchcape Βρετανία
Stada Arzneimittel Γερμανία
Raiffeisen International Αυστρία
Enka Insaat Τουρκία
Gedeon Richter Ουγγαρία
Anadolu Efes Τουρκία
ITE Group Βρεατβία
Oriola Φινλανδία
Silvano Λευκορωσία
19 μετοχές παράγουν το 15%-20% των κερδών τους από τη Ρωσία:
Danone Γαλλία
TeliaSonera Σουηδία
MAN Γερμανία
Fortum Φινλανδία
Scania Σουηδία
Metro AG Γερμανία
Modern Times Σουηδία
Barloworld Ν. Αφρική
YIT Φινλανδία
Fraport Γερμανία
Immofinanz AG Αυστρία
Coca-Cola Hellenic Ελλάδα
Rockwool Construction Δανία
Stockmann Φινλανδία
LPP Πολωνία
Getin Holding Πολωνία
Aspo Φινλανδία
Amrest Holdings Πολωνία
Rovese Πολωνία
Τέλος, 17 μετοχές εταιρειών που το 5-10% της κερδοφορίας τους προέρχεται από τη Ρωσία:
Philip Morris ΗΠΑ
E.on Γερμανία
British American Tobacco Βρετανία
Renault Γαλλία
Adidas Γερμανία
Henkel Γερμανία
Pirelli Ιταλία
HeidelbergCement Γερμανία
Telenor Νορβηγία
FLSmidth Δανία
Kesko Φινλανδία
Mondi Paper Ν. Αφρική
Trakya Τουρκία
Arcelik Τουρκία
Hamburg Hafen Γερμανία
Strabag Αυστρία
Tallink Εσθονία
K. E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr