Οι χαράσσοντες πολιτική θα τις στηρίξουν με ρευστότητα, όπως προσθέτει ο οίκος, αλλά οι τράπεζες χρειάζονται και κεφάλαια επίσης. Όπως εκτιμά, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν 210 δισ. ευρώ κεφάλαια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της επιδείνωσης της ανάπτυξης και της αύξησης των «κακών» δανείων. Παρόλες αυτές τις προκλήσεις, πάντως, η RBS τονίζει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κατά την άποψή της, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερη κατανομή του βάρους για τους ομολογιούχους και περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων για τις πιο αδύναμες τράπεζες.
Σε ότι αφορά τη Ελλάδα, η RBS υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται. Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση. Έχουν εκταμιευτεί τα 18 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, μετά τις απώλειες 21 δισ. ευρώ λόγω του PSI, περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων είναι αναγκαίες. Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται και το ποσοστό να υπερβαίνει το 15% των συνολικών δανείων για ορισμένες τράπεζες.
Η φυγή κεφαλαιών έχει επιβραδυνθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 5 δισ. ευρώ των καταθέσεων έχουν επιστρέψει πλέον στις τράπεζες, όταν τις ημέρες πριν τις εκλογές έφευγαν περίπου 500 εκατ. με 1 δισ. ευρώ την ημέρα.
Οι καταθέσεις αποτελούν μία ακόμα σημαντική ανησυχία μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα εάν η «συμμαχία» των τριών κομμάτων της κυβέρνησης αρχίσει και γίνεται ασταθής και η απειλή της εξόδου από το ευρώ επιστρέψει. Η RBS εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 72,5 δις ευρώ διαθέσιμη ρευστότητα, με βάση τις υπολοιπώμενες εγγυηήσεις που μπορούν να γίνουν δεκτές από την ΕΚΤ. Με τον ρυθμό της φυγής των καταθέσεων στα 500 εκατ. ευρώ την ημέρα πριν, το βέβαιο ήταν πως οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πέντε μόνο μήνες προτού στερέψουν εντελώς από ρευστότητα. Όπως επισημαίνει η RBS, η σχετική αντιστροφή του κλίματος το τελευταίο διάστημα, αν και δεν αναμένεται να «σώσει» το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, τουλάχιστον θα μπορέσει να του δώσει λίγο περισσότερο χρόνο.
Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν προετοιμασμένες να διαγράψουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα πριν από την PSI και μετά την ολοκλήρωσή του, το μεγαλύτεορ ποσοστό των ελληνικών κρατικών ομολόγων τώρα, ως επί το πλείστον, κατέχεται από τον επίσημο τομέα. Ο κίνδυνος περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι υπαρκτός αλλά δεν αναμένεται να συμβεί το 2012, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της RBS. Ακόμη όμως και να συμβεί, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι τώρα στον επίσημο τομέα και άρα μειώνει τον αντίκτυπο ενός νέου PSI στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr